Elena Băsescu i-a scris comisarului european pentru Energie: „Aţi participat la o înşelătorie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Băsescu, parlamentar european FOTO: Arhivă
Elena Băsescu, parlamentar european FOTO: Arhivă

Parlamentarul european Elena Băsescu i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger, în care i-a scris că în ziua lansării lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni, oficialul european a participat la o înşelătorie.

„Prima interconexiune de gaze naturale dintre România şi Republica Moldova nu au început nici până în acest moment şi nici nu există o dată clară la care acest lucru ar urma să se întâmple. Speranţa mea este ca atenţia pe care domnul Oettinger o va acorda de acum înainte proiectului să genereze o reacţie din partea Guvernului de la Bucureşti în sensul îndeplinirii obligaţiilor asumate atât în faţa românilor, a basarabenilor, dar şi în faţa întregii Europe“, menţionează Elena Băsescu pe pagina oficială.

„În data de 27 august 2013, aţi fost victima unei înşelătorii puse la cale de Premierul României, domnul Victor Ponta. Aţi participat alături de acesta şi de Premierul Republicii Moldova, domnul Iurie Leancă, la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi – Ungheni, care ar urma să lege Republica Moldova de piaţa gazelor din Uniunea Europeană. În realitate însă, acest proiect nu este pus în aplicare, fiind doar o încercare a domnului Ponta de a simula, pe de o parte, o relaţie pozitivă şi constructivă cu Comisia Europeană, iar pe de altă parte, sprijinul pentru apropierea Republicii Moldova de dezideratul integrării în UE“, menţionează parlamentarul european în scrisoarea adresată comisarului pentru Energie.

Elena Băsescu îşi explică declaraţia prin trei argumente. „1. Şantierul de lângă Ungheni a fost prezentat ca având toate conductele, utilajele şi materialele de construcţie necesare demarării proiectului. În realitate însă, acestea fuseseră folosite cu o zi înainte la Rediu (jud. Iaşi), în România, pentru inaugurarea şantierului din zona românească. Au fost apoi transportate peste noapte în Republica Moldova. În acest moment, acestea nu se regăsesc în niciuna dintre cele două zone unde ar trebui să se lucreze. Practic, ceea ce aţi văzut dumneavoastră a fost parte a unei recuzite politice în cadrul unui show puternic mediatizat“, scrie Elena Băsescu.

„2. Lucrările la gazoductul Iaşi – Ungheni nu au fost pornite nici până în acest moment. Lucru recunoscut chiar de constructori şi uşor observabil în urma vizitei din 20 septembrie 2013 a şefului statului român la Rediu (judeţul Iaşi). 3. Nu în ultimul rând, data de finalizare a lucrărilor este total diferită de cea anunţată de către Premierul Victor Ponta. Dacă acesta vorbea în 26 şi 27 august 2013 despre posibilitatea ca gazoductul de 43 kilometri să fie finalizat până la sfârşitul anului curent, noua dată avansată de constructori este aceea a sfârşitului lui martie 2014. Chiar dacă aceasta se încadrează în timpul presupus de proiectul avizat de Comisia Europeană, există indicii clare că nici acest termen limită asumat nu va fi respectat. Şi asta pentru simplul fapt că lucrările nu au început şi nici nu există o dată clară la care proiectul ar putea demara efectiv“, mai menţionează parlamentarul european.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite