El Salvador, primul stat care a legalizat Bitcoin ca mijloc legal de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bitcoin FOTO Shutterstock

El Salvador scrie istorie. Micul stat din America Centrală, cu o populaţie de 6.5 milioane, a devenit oficial prima ţară care a legalizat Bitcoin ca mijloc legal de plată, alături de moneda oficială - dolarul american. Miercuri dimineaţa (ora României) Congresul din El Salvador a adoptat cu o majoritate covârşitoare de voturi proiectul de lege propus de preşedintele ţării, Nayib Bukele, un fan al criptomonedei.

Nayib Bukele a anunţat că va oferi cetăţenia ţării sale oricărei persoane care va investi 3 criptomonede Bitcoin în economia El Salvador-ului.

Preţul Bitcoin a crescut cu 5% la scurt timp după votul Congresului El Salvador, atingând cifra de 34.239 de dolari.

Anterior, Nayib Bukele spunea că Bitcoin va facilita trimiterea acasă a banilor câştigaţi de cei peste două milioane de salvadorieni care lucrează în străinătate. „Pe termen scurt, acest lucru va genera locuri de muncă şi va contribui la creşterea incluziunii financiare”, a declarat Bukele la o conferinţă în Florida, adăugând că ar putea stimula şi investiţiile în ţară.

Economia El Salvador se bazează în mare măsură pe banii trimişi acasă din străinătate, care reprezintă aproximativ 20% din produsul intern brut (PIB) al ţării. Cele două milioane de salvadoreni care trăiesc în afara ţării trimit anual acasă circa 4 miliarde de dolari.

Bitcoin a cunoscut fluctuaţii mari de valoare de-a lungul anilor, în special luna trecută când a scăzut cu 36%.

Bitcoin a scăzut de la aproape 20.000 de dolari în decembrie 2017, un vârf la acea vreme, la sub 3.500 de dolari la începutul anului 2019.

Scăderea bitcoin de aproape 40% din septembrie 2011 a fost de fapt mijlocul unei căderi de trei luni, din august până în octombrie a acelui an, în care preţurile au scăzut cu peste 35% în fiecare lună. Preţurile Bitcoin au atins un minim de 2 dolari în octombrie 2011 şi acum se tranzacţionează cu aproximativ 37.000 de dolari.

Analiştii de pe Wall Street se confruntă cu o sarcină aproape imposibilă când încearcă să prezică traseul efectuat de Bitcoin, scria Bloomberg în urmă cu o puţin timp, după ce piaţa crypto a pierdut 1.000 miliarde de dolari în ultimele săptămâni.

În ultimul an au fost cheltuiţi la nivel global peste 200 de miliarde de dolari pentru a achiziţiona Bitcoin, peste jumătate din totalul banilor lansaţi către criptomonedă. La jumătatea lunii aprilie, Bitcoin-ul se tranzacţiona la aproape 65.000 de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite