Eduard Harunjen: Ilan Şor şi-a ispăşit pedeapsa atunci când a scris un autodenunţ pe numele lui Vlad Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, afirmă că primarul de Orhei, omul de afaceri Ilan Şor, ar putea să nu fie tras la răspunedere în dosarul de dare de mită lui Vlad Filat. Însă, Şor urmează a fi cercetat penal pentru restul dosarelor în care este vizat. Potrivit lui, persoana care a dat mită, însă ulterior recunoaşte acest fapt din iniţiativă proprie, este scutită de pedeapsă.

„După lege, dacă persoana recunoaşte că a dat mită, înainte ca organele de drept să afle despre acest fapt din alte surse, ea este scutită de pedeapsă. Ca să fie clar, Şor şi-a ispăşit pedeapsa prin faptul că a scris acest autodenunţ. În ceea ce priveşte alte dosare (ale lui Şor) totul este după plan. Nu trebuie să grăbim lucrurile. În tot ce facem există o logică”, a declarat Eduard Harunjen.

Procurorul a negat faptul că fostului premier, Vlad Filat, şi omului de afaceri Veaceslav Platon i-au fost îngrădite drepturile la un proces de judecată echitabil. În opinia sa, mass-media afiliat lui Filat s-ar face vinovată de lansarea acestor informaţii în spaţiul public.

„Noi avem probleme nu doar în organele statului, dar şi în mass-media. Avem pretenţii faţă de obiectivitatea şi integritatea unor instituţii de presă. Suspectăm că ar lucra pentru anumite cercuri politice şi economice”, a subliniat Harunjen pentru newsmaker.md.

Tot în acest context, procurorul a afirmat că instituţia pe care o reprezintă a plătit un sondaj de opinie. Ca urmare, s-a constatat că oamenii se informează despre activitatea procuraturii doar din presă.

„Noi putem să umplem puşcăriile cu funcţionari de stat, însă efect profilactic nu va fi, fiindcă oamenilor li se prezintă o informaţie distorsionată”, a precizat Eduard Harunjen.

Amintim că Ilan Şor a fost reţinut pe 22 iunie 2016. Acesta este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii cu peste 5 miliarde de lei. El pledează nevinovat. Shor se află în arest la domiciliu.

Ex-premierul Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară şi reţinut pe 15 octombrie 2015, în urma autodenunţului lui Ilan Şor. În ziua de luni, 27 iunie, Vlad Filat a fost condamnat de magistraţi, la nouă ani de închisoare, în timp ce, procurorii au cerut 19 ani de detenţie. Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă. Vlad Filat pledează nevinovat.

Veaceslav Platon a fost dat în urmărire naţională şi internaţională pe 25 iulie. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori. 

El este învinuit în două dosare penale, spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari. Fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. Instanţa de la Kiev a decis atunci că el va sta 40 de zile în arest, până pe 3 septembrie 2016, pentru a primi actele necesare de la Chişinău privind extrădarea acestuia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite