EDITORIAL Capcana suspiciunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Crucișătorul „Potiomkin" și-a schimbat pavilionul și e gata să iasă în larg. Pentru această sâmbătă a fost anunțat un miting uriaș la Moscova. Zeci de mii de tineri protestatari și-au confirmat participarea prin rețelele de socializare.

O nouă revoluție rusă se „coace" sub ochii noștri, încât simți nevoia să revezi niște filme despre evenimentele de la începutul secolului trecut: „Doctor Jivago", „Fuga" (cu Vladislav Dvorjețki) sau mai recentul „Admiral".

Cândva, analiștii ruși se amuzau de faptul că în Republica Moldova chiar și morții participă la viața politică. Acum e rândul basarabenilor să-i ia peste picior: în Rusia există localități unde votează extratereștrii! Cine altcineva, de vreme ce numărul buletinelor scoase din urnă depășește cu mult populația acelor orașe și sate? Alegerile parlamentare au fost fraudate, urmează cele prezidențiale. Batjocura e prea mare și ajunge o scânteie ca să se declanșeze incendiul, vorba lui Lenin.

Totuși, râsul moldovenilor e cam strâmb, pentru că nu știu cum să interpreteze evoluțiile politice din propria țară. Pe 16 decembrie Parlamentul va mai face o tentativă de alegere a președintelui și suspiciunile dintre aliați au atins paroxismul.

Spre deosebire de imensa scenă a Federației Ruse, unde catastrofele au o anume măreție, la noi tensiunile politice par o zvârcolire de șobolani, cu toate acestea, nu sunt mai puțin dramatice, întrucât se repercutează asupra destinului național.

După ce și-a făcut controalele medicale, pentru a primi certificatul de candidat, Marian Lupu propune ca fiecare deputat din coaliția de guvernământ să demonstreze celorlalți colegi cum a votat. De cealaltă parte, Vlad Filat se teme, la fel de justificat, că după alegerea șefului statului guvernul ar putea fi demis de către o majoritate ad-hoc, PD-PCRM, la care s-ar alătura, fără mari remușcări, și PL-ul, de aceea nu vrea să intre în cabina de vot înainte de a primi niște garanții ferme.

Competiția clanurilor aflate în spatele partidelor de la putere au obnubilat de mult obiectivele politice ale Alianței pentru Integrare Europeană. Republica Moldova e prea mică pentru a satisface toate aceste „familii" lacome și egoiste (să nu uităm și de „hienele" hămesite din PCRM!), iar alegerea președintelui va însemna ruperea echilibrului menținut de grupurile care controlează economia.

Acordul AIE nu mai înseamnă nimic în fața perspectivei de a pierde accesul la resurse și niște importante procente electorale. Calculul e pragmatic și nu are nicio legătură cu ceea ce se declară oficial, de ochii lumii. Când ești sărac, te însuflețesc idealurile. Când ai niște milioane de euro în buzunar, doar interesele te mână în luptă.

Occidentul cunoaște bine suspiciunile care otrăvesc relațiile din interiorul Alianței, dar continuă să trateze, strategic, actuala putere ca pe un tot întreg, dând de înțeles că orice altă configurație politică de la Chișinău va pierde sprijinul instituțiilor europene.

Adică bani, foarte mulți bani! Măcar acest pericol de i-ar face pe Lupu, Ghimpu și Filat să redescopere încrederea reciprocă, pentru că atât eșecul cât și victoria vor trebui să le împartă între ei. Frățește. Chiar și cu masca ipocriziei pe față.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite