E parastas, nu e botez: Cîteva notiţe despre alegerile din Basarabia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am adormit mai devreme. M-am trezit că avem turul 2. Am tras cu ochiul şi o să spun cîteva gînduri. Lupu a zis că o ajută pe Sandu şi l-a ajutat pe Dodon. La el s-au dus grosul voturilor lui.

Că nu a ajuns Dodon preşedinte din turul 1 trebuie să-i mulţumim lui Usatîi, altfel cîştiga Dodon deodată!

Ciubaşenko a blocat intrarea lui Dodon din primul tur.

Leancă nu contează. E cadavru politic sau va intra in circuitul de întreţinuţi de prin ambasade.

Ironia alegerilor. Unire? Dodon a luat mai multe voturi la Bucureşti decăt unionistul Ghimpu. Unioniştii au tras doar 2 %? Igor Dodon - 53, Mihai Ghimpu – 51 de voturi la Bucureşti. MAE, SIE, SRI & co: Noapte bună. Păi cînd ai consilieri specialişti în „găini care fată”, de unde vrei mai mult? Repet: statul Român „investeşte” în nişte „impotenţi & aventurieri” politici. Vai de capul nostru. Cam ăsta este rezultatul investiţiilor financiare şi geostrategice ale României în RM. La Cotroceni sau Palatul Victoriei cineva mai gîndeşte? Nu, băieţii sînt ocupaţi cu număratul banilor... De „ziariştii şi experţii” mercenari români care au împînzit RM nu mai zic nimic.

Geostrategic: România este perdantul nr. 1 al alegerilor de la Chişinău. Basarabia rămîne perdantul veşnic.

Scorul Maiei Sandu este foarte bun. Să nu uităm că ea este încă asociată într-o mare parte cu cei care au halit miliardul şi cu o reformă a educaţiei tare dubioasă. Deci mobilizarea a funcţionat. Să ne trăiască şi ambasadele partenerilor strategici. În turul 2 are mari şanse să răstoarne situaţia.

Vinovaţi? Pentru elita de la Chişinău (politică, jurnalişti & intelectuali & clasă de mijloc) vinovaţi sînt bătrînii pentru că votează „nu cu cine trebuie” şi tinerii pentru că „nu au ieşit la vot”. În realitate, cred eu, s-a ieşit la vot mult mai mult decît mă aşteptam. După dezastrul guvernării „proeuropene”, care se reduce la „jaful miliardului” şi din care au făcut parte cam toţi candidaţii direct sau indirect, e surprinzător că oamenii mai speră în ceva. Iar această elită de „centrul Chişinăului”, care ciuguleşte din mîna puterii şi este mult mai interesată de „festivalul levănţicii” decît de situaţia cetăţenilor, ar trebui să caute vinovatul prin centrul oraşului, nu prin satele şi orăşelele pustiite mai ceva ca după război.

Şi probabil că Plahotniuc a dat mîna cu „partenerul strategic”, aşa că totul e ok. Vom avea Maia Sandu. Pentru asta e nevoie să se schimbe puţin structura şi intenţia de vot ale grupurilor care vor participa la alegeri. Nici unei dintre baricade nu le recomand să pregătească şampania. Mai bine lumînările că sînt mai „adecvate”. Situaţia din Basarabia este de parastas, nu de botez.

PS. Şi poate ar trebui să medităm asupra acestui lucru: „Şi, tot despre Moldova, să nu uităm că alegerile astea sunt rezultatul unei siluiri grozave a Constituţiei. Ca să «se scoată», pentru că alegerile parlamentare erau dinainte câştigate de Dodon şi aliaţi, Curtea Constituţională (Hmmm) a Moldovei a schimbat, cu de la sine putere, Constituţia, şi a transformat peste noapte o republică parlamentară într-una semi-prezidenţială. Câştigul incert pe termen scurt (e o şansă să câştigi la prezidenţiale, când eşti pe nicăieri la parlamentare) e umbrit de o pierdere sigură pe termen lung: avem un precedent prin care Constituţia Moldovei e de plastilină, şi cine are mai multă putere poate s-o indoaie cum vrea. Şi dacă cei care işi bat joc de statul de drept sunt de partea «bună» (adică contra Putin), nimeni din Vest nu zice nici pâs.” (Călin Goina)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite