După căderea Guvernului, Lupu vrea urgent formarea unei noi alianţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Republicii Moldova a fost demis în urma unei moţiuni înaintate de socialişti, care a primit voturile comuniştilor şi cele ale Partidului Democrat. În cursul dezbaterilor, comunistul Vladimir Voronin l-a acuzat pe fostul premier Streleţ că şi-a cumpărat terenuri la Odessa împreună cu primul ministru al României Victor Ponta.

În acest moment Republica Moldova se află într-un blocaj politic ce se poate întinde până în luna martie a anului viitor. Conform Constituţiei, în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui nu poate fi dizolvat Parlamentul, iar mandatul preşedintelui Nicolae Timofti expiră în luna martie 2016.

Liderul PDM Marian Lupu a susţinut că lipsa unei majorităţi guvernamentale clare face necesară resetarea Alianţei pentru Integrare Europeană 3 şi cooptarea grupării de trei deputaţi a lui Iurie Leancă în această coaliţie. Deputaţii PLDM au replicat că includerea grupării Leancă la guvern se poate face şi fără demiterea guvernului Streleţ. Iurie Leancă s-a declarat gata să participe la negocierile de formare a unui nou guvern, iar liderul liberal Mihai Ghimpu doreşte şi el demararea discuţiilor. Partidul premierului demis Valeriu Streleţ PLDM a anunţat că urmează să ia o decizie asupra acţiunilor viitoare.

Telefonul lui Plahotniuc

În luare de poziţie de după demiterea sa, Valeriu Streleţ a explicat îndepărtarea sa de la guvernare datorită faptului că nu ar fi răspuns la un apel telefonic al lui Vlad Plahotniuc, omul de afaceri care susţine Partidul Democrat (recent Plahotniuc a demisionat din Parlament şi s-a suspendat din funcţiile de conducere din partid).

Streleţ a spus că a intuit mersul evenimentelor şi a afirmat că zilele trecute a fost contactat la telefon de fostul deputat democrat Vlad Plahotniuc, dar căruia nu i-ar fi răspuns. „Voi sunteţi captivii acestui domn (...) Din acest moment, mă pot aştepta la orice”, a spus Valeriu Streleţ.

Lupu vrea negocieri rapide

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că intenţionează să înceapă cât de curând negocierile privind formarea unei noi alianţe de guvernare. Marian Lupu spune că mizează pe un dialog constructiv şi responsabil. „Parlamentul nu este o grădiniţă de copii sau o arenă de lupte orgolioase a unor partide politice. Mâine e prima rundă de negocieri, stabilim agenda şi trecem la treabă fără sentimente şi emoţii”.

Lupu a comentat afirmaţiile lui Valeriu Streleţ, potrivit căruia l-ar fi contactat Vlad Plahotniuc, dar nu i-a răspuns la telefon. Acest refuz i se pare liderului PD drept „arhineserios, jalnic şi de victimizare”. „Plahotniuc l-a telefonat pe Streleţ pentru a-i spune că nu au rost învinuirile la propria persoană. La fel, i-au fost transmise mesaje prin telefon şi de către Candu şi Diacov”, explică Marian Lupu.

Risc de explozie valutară

Expertul economic IDIS Viitorul Sergiu Gaibu apreciază că există o mare posibilitate ca după demiterea lui Streleţ economia Republicii Moldova va fi puternic afectată. În lipsa unui acord cu FMI va fi dificil de acoperit deficitul valutar al Republicii Moldova, ceea ce ar putea duce la o repetare a scenariului din februarie 2015 când dolarul a ajuns la 28 de lei moldoveneşti, iar euro la 30 de lei moldoveneşti. Sergiu Gaibu crede că în cazul în care vor exista speculaţii valutare la Chişinău recordurile de scădere valutară din februarie vor fi depăşite. Sectorul bancar din Republica Moldova va resimţi cel mai mult consecinţele problemelor şi agenţii economici nu vor mai putea returna creditele contractate, ceea ce va mări problemele, care pot culmina cu incapacitatea de plată a salariilor bugetarilor şi pensiilor.

Ponta, proprietar la Odessa

Şeful comuniştilor Vladimir Voronin l-a acuzat pe premierul demis Valeriu Streleţ că şi-ar fi cumpărat împreună cu premierul României Victor Ponta mai multe mii de hectare de teren în oraşul Odesa din Ucraina. În timpul dezbaterilor din Parlamentul de la Chişinău Voronin I s-a adresat lui Streleţ: „Dumneavoastră împreună cu doi parteneri, Filat şi un oarecare Victor Ponta, cu ce scop aţi cumpărat peste 2000 de ha în oraşul Odesa? Noi cunoaştem că liberalii s-au înzestrat cu averi pe malul lacului Herăstrău din Bucureşti, asta e clar. Da voi de ce procuraţi acesti pământ?” Acuzaţiile lui Voronin au stârnit râsul celorlalţi deputaţi din sală. Replica lui Streleţ a fost că nu va ezita să îl dea în judecată pe Voronin pentru acuzaţii mincinoase. „Foarte multe noutăţi aflu astăzi în plenul Parlamentului referitoare la parteneriatul cu Ponta. Dacă ceva visaţi noaptea, nu spuneţi în plenul Parlamentului. Am o singură companie pe care am fondat-o şi din administraţia căreia m-am retras din 2009 când mi s-a validat mandatul de deputat. Vă rog foarte atent. Pe doi deja i-am acţionat în judecată. Nu o să ezit nici în alte cazuri”, a spus Streleţ.

Preşedintele României Klaus Iohannis crede că Republica Moldova are nevoie rapid de instalarea unui nou guvern care să continue agenda de reforme. Şeful statului de la Bucureşti apreciază că Republica Moldova traversează o perioadă dificilă şi are nevoie de stabilitate politică.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite