Dumitru Diacov, către cei care susţin că alegerea judecătorilor de popor este o iniţiativă populistă: „Propuneţi voi ceva mai bun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, afirmă că iniţiativa democraţilor privind modificarea Constituţiei în aşa fel ca judecătorii să fie aleşi direct de cetăţeni este doar o idee, realizarea căreia depinde deja de următorul Parlament.

„Nu există încă un proiect, nu există încă o concepţie, există o idee care trebuie studiată din toate punctele de vedere şi după aceea pusă pe hârtie şi arătată. Poate opoziţia actuală când va citi acest proiect şi va vedea ce se propune în realitate şi poate o să spună că este okay”, a declarat Dumitru Diacov la emisiunea „Adevărul Live Moldova” de pe adevarul.ro.

În contextul unor critici venite pe acest subiect din partea opoziţiei, democratul a declarat că „asta nu e treaba lor”. 

„Propuneţi voi ceva mai bun, ceva mai interesant, ceva mai viabil şi care va fi sprijinit de întreaga populaţie. Noi o să analizăm această idee”, a adăugat Diacov.

În opinia sa, „un judecător nu poate fi ales aşa cum se alege Parlamentul  - de toată populaţia”. 

„Fiindcă un tânăr de 18 ani nu are idee cum trebuie să fie un judecător. Eu cred că vor exista mai multe dezbateri. În primul rând această iniţiativă va fi discutată deja de viitorul Parlament”, a precizat Diacov.

Amintim că vicepreşedintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu a spus că iniţiativa democraţilor de a modifica Legea Supremă în aşa fel ca judecătorii să fie aleşi direct de popor este una populistă şi periculoasă. În opinia sa, Parlamentul nu trebuie să modifice Constituţia.

Preşedintele PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a declarat marţi, 9 octombrie, că în societate încă există percepţia că justiţia nu este independentă şi că ar fi influenţată de anumite cercuri de interese. În acest sens, democraţii au pregătit un proiect de hotărâre a Parlamentului care va însărcina Comisia juridică să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituţiei, ce ar permite ca judecătorii să fie aleşi de popor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite