Dumitru Alaiba: Autorii furtului miliardului vor răspunde în faţa legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Alaiba curentul.md

În luarea de cuvânt de la tribuna Parlamentului, după prezentarea raportului privind frauda bancară, deputatul Dumitru Alaiba, membru al Comisiei de anchetă, a transmis autorilor furtului miliardului să nu spere, pentru că nu vor scăpa fără să răspundă în faţa legii, transmite IPN.

Dumitru Alaiba a cerut celor din opoziţie, care au părăsit sala de şedinţe în timpul prezentării raportului, să nu se victimizeze şi să nu acuze atacuri politice. „Să ne spună ce anume este fals în acest raport, ce anume este imprecis, ce anume nu s-a spus aşa cum s-a întâmplat, ce anume nu reprezintă fapt, ci fals. Pe asta vrem să avem o conversaţie”, a spus Dumitru Alaiba.

Potrivit deputatului, „o ţară democratică, care îşi respectă cetăţenii, spune adevărul, iar actualul raport spune adevărul”. „Cu cinci ani în urmă, în ţara noastră a fost comis un furt imens de care s-a auzit în toată lumea. În doar câteva zile ni s-a distrus imaginea în afara ţării şi fragila încredere a populaţiei în propriul stat”, a spus Dumitru Alaiba.

Potrivit deputatului, schema furtului a fost simplă. „Toţi, de sus până jos, din diferite instituţii şi de diferite niveluri de responsabilitate, au îndeplinit ordine ilegale, criminale chiar. Niciunul nu a vorbit, nu a tras alarma, nu a preîntâmpinat opinia publică. Nu aşa funcţionează un stat, aşa funcţionează crima organizată”, a spus Dumitru Alaiba, care a făcut o paralelă cu furtul unui miliard de dolari din Banca Centrală a Irakului, care a avut loc în anul 2003.

Deputatul a menţionat că subiectul furtului miliardului nu s-a închis odată cu prezentarea raportului şi nu se va încheia prea curând. „Investigarea acestei crime este testul nostru de sinceritate”, a spus Dumitru Alaiba, care a menţionat că raportul prezentat are rolul de a pune presiune astfel ca instituţiile care au competenţe cu anchetarea furtului miliardului să fie şi responsabile.

„Furtul miliardului este doar una dintre schemele prin care s-a furat din cea mai săracă ţară din Europa. Autorilor furtului miliardului, care acum ne privesc live de prin ţări calde, le spunem acum: Întoarceţi banii. Nu scăpaţi şi nu speraţi, o să vă aducem acasă să răspundeţi în faţa legii”, a precizat Dumitru Alaiba.

Procesul devalizării sistemului bancar a fost o operaţiune bine pregătită din timp şi coordonată cu politicieni şi demnitari de stat. Este una din concluziile raportului pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare, prezentat pe 17 octombrie în plenul Parlamentului, de către deputatul Alexandru Slusari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite