Dorin Cimil, noul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul universitar Dorin Cimil este noul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale. Pentru candidatura sa au votat şapte din cei nouă membri ai Comisiei. Un membru a votat împotrivă, iar altul s-a abţinut. Candidatura lu Dumitru Cimil a fost singura propusă la această funcţie, transmite IPN.

În aceeaşi şedinţă, vicepreşedinte CEC a fost ales, cu opt voturi pro şi o abţinere, Vladimir Şerban, iar Maxim Lebedinschi a devenit secretar CEC, cu votul a şapte membri.

După şedinţă, noul preşedinte al Comisiei Electorale a spus că îşi propune „să pună pe roate întreg procesul electoral care va fi lansat în Republica Moldova, să fie corect în ceea ce va face, ceea ce spune şi ceea ce gândeşte”. De asemenea, a menţionat că nu are afiliere politică şi că şi-a asumat o răspundere enormă venind în fruntea instituţiei, pentru a duce la capăt mandatul pe care îl are actuala componentă a CEC. Dorin Cimil a mai spus că, de la 1 august, membrii CEC au în faţă la un volum de muncă mare deoarece se apropie alegerile locale generale.

Vladimir Şerban, ales vicepreşedinte, a declarat că, până la şedinţa CEC-ului, au fost discuţii serioase, inclusiv în cadrul unei întruniri neoficiale, „cu cărţile pe masă”, cu privire la candidatura pentru funcţia de preşedinte şi celelalte funcţii, „pentru a vedea cine doreşte să-şi asume, în această perioadă, anumite responsabilităţi”.

Noul secretar CEC, Maxim Lebedinschi, a menţionat că, la începutul şedinţei, toţi cei trei membri noi veniţi au declarat pe propria răspundere că nu sunt membri de partid. „În conformitate cu prevederile legale, noi suntem pe întreaga perioadă a mandatului, şi în corespundere cu jurământul nostru, neafiliaţi politic şi inclusiv suntem obligaţi să ne abţinem chiar şi de la declaraţii politice”, a spus Maxim Lebedinschi.

La începutul săptămânii, Parlamentul a confirmat în calitate de membri ai CEC trei membri noi. Este vorba de avocatul Dumitru Pavel, profesorul universitar Dorin Cimil şi consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi. Cele trei locuri la CEC au devenit vacante după demisiile anunţate de Alina Russu, Rodica Ciubotaru şi Iurie Ciocan.

Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către preşedintele ţării şi alţi opt membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite