Dorin Chirtoacă mai vrea un mandat de primar al Chişinăului. Are planuri pentru tot secolul XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Chirtoacă a fost ales primar general al municipiului8 Chişinău în 2009 şi 2011
Dorin Chirtoacă a fost ales primar general al municipiului8 Chişinău în 2009 şi 2011

Liberalul Dorin Chirtoacă şi-a prezentat astăzi bilanţul celor şapte ani de activitate la conducerea Primăriei Chişinău, anunţând că va candida pentru al treilea mandat, în 2015, ca să „continue, împreună cu locuitorii, dezvoltarea oraşului şi să-i asigure statutul de capitală europeană“.

„În ultimii şapte ani, câte ceva s-a schimbat în oraş. Aerul a devenit mai curat (nu mai miroase urât de la Staţia de epurare), apa a devenit mai bună (nu mai este tratată cu clor, ci cu hipoclorit de sodiu), transportul public este pe jumătate nou, o serie de străzi sunt renovate, se depun eforturi pentru îmbunătăţirea calităţii spaţiilor publice (sunt amenajate locuri de joacă pentru copii, instalaţii de fitness, Parcul Valea Morilor), 100.000 de persoane au fost conectate la apeduct şi canalizare. Cât de puţin, viaţa fiecărui chişinăuian a început să se schimbe spre bine. Numai cine nu este obiectiv nu vrea să recunoască acest lucru“, a declarat Dorin Chirtoacă.

„Putem afirma că, după şapte ani, municipiul Chişinău a intrat pe drumul drept spre Uniunea Europeană şi va deveni capitală europeană. Dar pentru asta trebuie de muncit în următorii 10-20 de ani şi este nevoie de investiiţii de miliarde de euro“, a mai spus liberalul.

Printre realizările din ultimul an amintite de primar se numără ridicarea monumentului în memoria victimelor represaliilor staliniste din Scuarul Gării, asamblarea a 20 de troleibuze la Chişinău, lucrările de amenajare a primei străzi pietonale, modernizarea bulevardului Alecu Russo, contractarea finanţării pentru reparaţia altor trei străzi centrale şi pentru renovarea reţelelor de apă şi canalizare, creşterea subvenţionării suburbiilor ş.a.

La capitolul provocări a trecut problemele ce ţin de patrimoniul funciar, corupţia şi construcţiile ilegale, comerţul neautorizat, maşinile parcate aiurea şi adăpostul animalelor fără stăpân.

În următoarele 12 luni, edilul promite că vor apărea instalaţii de iluminat public în zona Aeroportului şi la Porţile Oraşului, va începe construcţia străzii Ion Dumeniuc, va fi procurată o autospecială cu braţ lung pentru ca pompierii să poată interveni în clădirile înalte, va continua amenajarea sensurilor giratorii pentru fluidizarea traficului, va continua reamenajarea Parcului Valea Morii, urmând să fie reconstruite scările în cascadă, vor fi izolate termic clădirile publice etc. 

De asemenea, Dorin Chirtoacă a prezentat „Agenda 21“ - un plan de dezvoltare a Chişinăului pentru întregul secol XXI, inspirat din experienţa capitalelor europene, în special, a Vienei. Astfel, fiecare locuitor ar urma să aibă minimum 12 metri de suprafaţă locativă şi fiecare familie să aibă o locuinţă; raportul dintre zonele verzi şi spaţiile urbanistice să fie de 50 la 50; noile construcţii să fie ridicate strict în conformitate cu planurile de urbanism; fiecare gospodărie să fie aibă acces la apă potabilă şi canalizare; centrul istoric şi monumentele de arhitectură să fie renovate; tot centrul să devină o mare zonă pietonală; transportul interurban şi pieţele să fie strămutate la periferii; să funcţioneze metroul uşor; oamenii să circule mai mult pe jos şi cu bicicleta etc.  

La final, Dorin Chirtoacă a fost aplaudat în picioare de susţinătorii şi colegii săi de partid, care s-au adunat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“. Evenimentul urma să aibă loc, tradiţional, în scuarul Europei, însă, din cauza ploii, locaţia a fost schimbată. În timp ce primarul îşi ţinea discursul de pe scenă, în faţa teatrului socialiştii prezentau „contrabilanţul“ activităţii edilului. De la o tribună roşie, un clovn prezenta promisiunile nerealizate ale lui Dorin Chirtoacă. Protestatarii au afişat şi pancarte cu mesaje critice: „Cea mai coruptă capitală din Europa“, „În loc de administrare, suprize-surprize zilnic din partea lui Chirtoacă“, „Chirtoacă, prietenul judecătorilor, procurorilor şi oamenilor cu mulţi bani“. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite