Doreşte clasa politică a Republicii Moldova rezolvarea conflictului transnistrean?

Pe data de 21 iulie 1992, o delegaţie a Republicii Moldova a semnat, la Moscova, un document numit ”Convenţia cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova”.
Un articol bun. Felicitari.
Foarte corectă prezentare a situației și foarte bune propuneri de soluționare! RM nu trebuie să mai aștepte debarasarea de forțele rusești! Cererea de retragere a arsenalului și trupelor trebuie să fie imperativă! Păcat că nu s-a folosit perioada Timoșenko, când se putea cere ermetizarea frontierei cu Ucraina pentru trupele rusești, care s-ar fi trezit astfel ca și în Iugoslavia, de unde s-au rugat să fie lăsate să se retragă!
@Dan Nicu Ai toata admiratia mea brav Roman,toate postarile tale sunt echilibrate ,decente,si reale,Din nefericire asta e crunta realitae,NATO si UE ar trebui sa scoata rusia din format,fiindca ea nu este preocupata de remediera conflictului,si din contra ea este stat agresor,deci rusia trebuie posa in randul tarilor teroriste,care ar trebui pusa la punct ,Nu stiu cand vor avea de gand tarile UE sa-si uneasca fortele sa puna la respect aceasta tara criminala,Numai 5 luni daca vor stopa importul de gaze ,vor introduce embargouri pentru rusia,acest imperiu negresit v-a muri,rusia este s'asa un imperiu cu ambele picioare in groapa, Sustine cu tarie campania ,,,Vorbesc Romneste deci sunt Roman,,,,este mare nevoie de informare in statul marioneta RM,un stat de carton unde parlamentarii si toata elita joaca dupa melodiile puse de la cremlin,Nu va mai incredeti in leanca,el pare a fi omul lucid si echilibrat,dar este o fatada cremliniana,stii ce se va intampla? dupa ce il vor folosi pe post de milog pe la UE ,dupa ce isi vor vedea sacii in car,automat el va disparea de pe scena politica,si tot spre rusia se va trage ,asta e crunta realitate ,pseud-guvernul pro europa defapt este pro rusia,lupu,corman,si multi altii sustin inca moldovenismul primitiv,din cauza decalratiilor lor tendentioase ,referitoare la vedictul CC privitor la limba de stat,au starnit mari discordii intre populatie,daca erau cu adevarat pro-europa ar fi trebuit sa stie ca in UE nu poti merge cu fofarlica si mincuni precum etnie moldoveneasca ,care ea practic nu exista oficial,decat in Chisinau si in laboratoarele KGB,oricum trebuie multa munca,si mai usor cu mass-media rusa pe acolo,faceti mai multe manifestatii sa nu depaseasca un anumit procent mass-media in limba rusa
Dupa semnele de punctuatie se lasa pauze. Asta in caz ca n-ai uitat ca esti mare roman.
nu doreste, deoarece aceasta va fi tema electorala pe viitor a tuturor ce se baloteaza, si asta e painea celor ce nu fac nimic. Daca ar face ceva nu ar mai putea spala bani, nici cei din Rep MD nici cei de la Kremlin
"excluderea României din formatul de negocieri, în 1993 (obţinută cu acordul autorităților Republicii Moldova)..." - Daca Romania a fost "exclusa", "alungata", DE CE PE LA SPATE A NEGOCIAT SI A ÎNCHEIAT UN rușinos si tradator TRATAT DE PRIETENIE ROMANO-RUS in favoarea sa? Credeți ca R.Moldova, care nu avea diplomație profesionista, nici experiență diplomatica, i-a fost convenabil si UȘOR sa rămână de UNA SINGURA cu diplomația Rusiei, a Ucrainei si cu partea transnistreana? Consilierii de pe la Iasi si București au insistat ca Frontul Popular sa nu sa se facă CEDĂRI in privința funcționarii limbii si alfabetului, sa nu accepte niciun COMPROMIS pana s-a ajuns la izbucnirea războiului. In primele zile Romania acorda ajutor militar, câteva avioane au survolat Tiraspolul si toată mass-media Rusiei s-a năpustit asupra României - spunând ca avioanele sunt "românești" (deși ele puteau fi si de la unitatea ex-sovietica de la Marculestia generalului moldav Ion Costaș). Dupa acest incident - nu s-a mai auzit nimic despre participarea României in luptele din Transnistria. Romania a fost intr-atat de speriata de Rusia ca a lăsat R.Moldova sa lupte contra Armatei a 14-a numai cu detașamente ale comisariatelor de politie, caci încă nu avea armata nationala. Romania nu si-a calmat FRICA de rusi, una "biologica", pana nu s-a retras side la masa tratativelor. S-a repetat TRĂDAREA din 28 iunie 1940 - au fost R.Moldova a fost ABANDONATA anume atunci când avea nevoie cel mai mult de ajutorul diplomației experimentate a României la încheierea un tratat cât de cât si in favoarea sa. Nu uitați ca R.Moldova nu avea nici armata, nici diplomație, nici Constituție, nici legislație - nimic. Războiul s-a inceput in ziua când ONU a decis sa recunoască Statul Independent R.Moldova.
Ion Sbucium @ Din pacate Romania in 1993 avea un nume Moscovit. Se numea Ion Iliescu. Din pacate, dupa 75 de ani, inca nu am ajuns in situatia in care sa putem sa asumam faptul ca ce se face in numele Romaiei, este solutia Romaniei. Sunt niste interese straine care guverneaza in continuare tara - sau ma rog, din nou mai cu putere, cum preferi.
Super comentariul. +100 !!!
Comentariu neaprobat.
Cred ca cea mai buna si mai simpla solutie pentru miscarea treburilor din loc, si care putin depinde de autoritatile din RM si FR ar fi ajutorarea masiva a localitatilor izolate de pe malul sting al Nistrului Cocieri, Corgevo si Roghi, si semiizolate Cosnita, Dorotcaia , Pohrebea. Anume ajutorul sa permita libera circulatie spre localitatili subordonate Chisinaului,ridicarea nivelului de servicii mai mult ca in alte localitati, conectarea la spatiul informational si cultural moldovenesc (romanesc). Financiar ar fi usor in capacitatea unui judet, poate a unei firme mai bogate, dar cum de ajuns fizic la rezultat nu stiu. Daca aceste rinduri scrise prezinta pentru cineva interes va rog sa ma contactati.tihon.gh@gmail.com.
Problema nu se afla la Tiraspol si Comrat ci la Chisinau (si un pic la Iasi). Rusii si gagauzii trag in fata, chisinauenii - in ceafa.