Dodon vrea ca magazinele să fie obligate să aibă pe rafturi 50% produse autohtone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Preşedintele Igor Dodon susţine că cel puţin 50% din produsele vândute în reţelele de magazine trebuie să fie de producţie autohtonă. Potrivit lui, nu este normal când rafturile magazinelor sunt pline de produse importate, în timp ce cele produse în Moldova fie nu au pieţe de desfacere, fie sunt vândute la un preţ foarte mic, transmite IPN.

Şeful statului spune că există şi un proiect de lege la Preşedinţie, care urmează să fie promovat în curând. Problema a fost discutată şi în cadrul Forumul economic „Dialog pro-business”, care a avut loc marţi la Chişinău.

Şeful statului propune ca prin legea cu privire la comerţul intern să fie obligate reţelele de magazine să aibă pe rafturi produse autohtone în proporţie de cel puţin 50%. „Aceasta va da producătorilor autohtoni posibilitatea să se dezvolte. Este un proiect de lege deja la instituţia prezidenţială, noi îl vom promova”, a declarat Igor Dodon în platoul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit şefului statului, Republica Moldova exportă produse cerealiere peste hotare ca materie primă, folosită la producerea diferitor produse alimentare care ajung din nou pe piaţa din Moldova. „Întrebarea este: De ce noi să nu producem produs finit, nu materie primă, şi să exportăm?”, a menţionat Igor Dodon.

În alt context, referindu-se la frauda bancară, preşedintele a remarcat că, atunci când Banca Naţională a Moldovei a acordat garanţiile de stat pentru salvarea a trei bănci comerciale şi Ministerul Finanţelor le-a preluate aceste garanţii, dobânda pentru suma de 13 miliarde de lei a fost de 5%. Astfel, în 25 de ani, bugetul statului trebuie să achite nu 13 miliarde de lei, dar 25 de miliarde. Şeful statului anunţă că 2,5 miliarde de lei din frauda bancară au fost întoarse din vinderea activelor persoanelor care au fost implicate în furtul miliardului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite