Dodon: Viitorul Europei este o uniune euroasiatică comună, de la Lisabona până la Vladivostok

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că Uniunea Europeană (UE) şi Uniunea Economică Euroasiatică (UEE) nu au viitor ca entităţi separate şi că mai devreme sau mai târziu aceste organizaţii internaţionale vor funcţiona ca un tot întreg.

„De la Charles de Gaulle şi după Charles de Gaulle, mai multe minţi ilustre din UE şi nu doar au spus foarte clar că viitorul este o uniune eurosiatică comună, de la Lisabona până la Vladivostok. Acesta este viitorul Europei. Divizarea în diferite segmente nu are viitor, mai devreme sau mai târziu UE şi UEE vor găsi limbă comună şi vor avea acorduri de liber schimb între ei”, a declarat Igor Dodon vineri, 15 decembrie, la conferinţa internaţională cu genericul „Capitalismul financiar şi alternativele acestuia pentru secolul XXI. Contribuţii la a 4-a Teorie Economică”.

Şeful statului în continuare consideră că viitorul Republicii Moldova este în UEE.

„Dacă e vorba de apariţia mai multor poli strategici, Moldova nu poate evita asocierea cu unul din grupurile de ţări pe care o leagă o multitudine de factori. Prin urmare, singura opţiune realistă pentru Moldova, condiţionată de integrarea ei şi istorică este cea euroasiatică”, a precizat preşedintele.

Potrivit lui, „între Lisabona şi Vladivostok calea spre unitate continentală trece prin Republica Moldova”. 

„Noi ca ţară mică dacă vom încerca la momentul actual, sub presiunile care vin de la Bruxelles să ne integrăm rapid într-un proiect, care vedem ce se întâmplă, vom avea de suferit toţi împreună”, a adăugat Dodon.

Igor Dodon a amintit despre faptul că în acest an el a semnat un momorandum de înţelegere cu UEE.

„Aceasta nu înseamnă că mâine vom deveni membri ai UEE, dar asta ne permite să începem discuţia, să vedem ce este UE pentru noi, ce ne oferă”, a subliniat şeful statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite