Dodon va transmite Comisiei de la Veneţia proiectul de modificare a Constitiuţiei: Este dorinţa majorităţii cetăţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO preşedinte.md
FOTO preşedinte.md

Igor Dodon a avut joi, 2 martie, o întrevedere la Chişinău cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio. Oficialii au discutat subiecte legate de modificarea Constituţiei. Şeful statului a declarat că va transmite Comisiei, până la sfârşitul acestei săptămâni, proiectul de modificare al Constitiuţiei.

„Am expus poziţia mea personală cu privire la necesitatea operării unor modificări ale Constituţiei în vederea acordării împuternicirilor suplimentare preşedintelui ţării în ceea ce priveşte dizolvarea Parlamentului. Pe de o parte este dorinţa majorităţii cetăţenilor, pe de altă parte aceste modificări ţin şi de asigurarea echilibrului între instituţia prezidenţială şi Parlament. Am informat oficialul European despre faptul că a fost prezentată o iniţiativă legislativă în acest sens, menţionînd că dacă nu va fi susţinută în Parlament, vom merge pe calea consultării poporului Republicii Moldova”, a menţionat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Potrivit şefului statului, Gianni Buquicchio s-a expus pentru balansarea competentelor puterilor în stat şi a asigurat că instituţia pe care o reprezintă va susţine orice demers care este în corespundere cu standardele internaţionale general acceptate. 

„Referindu-mă la o eventuală schimbare a Codului Electoral, m-am expus pentru păstrarea sistemului actual electoral, în acelasi timp menţionând că sunt necesare modificări care ar asigura un drept eficient la vot a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova indiferent unde se află, dar şi reprezentarea concetăţenilor noştri din diasporă şi a cetăţenilor de pe malul stâng al Nistrului în Legislativ”, a conchis Dodon. 

Igor Dodon a prezentat marţi, 28 februarie, un proiect de lege de modificare a Constituţiei. Şeful statului doreşte ca Legea Supremă să prevadă posibilitatea de a dizolva Parlamentului în alte cinci cazuri, pe lângă cele două stipulate deja în Constituţie. Totodată, preşedintele a avertizat Parlamentul că, dacă până pe 24 martie acesta nu va susţine modificarea Constituţiei în plen, el va merge la referendum. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite