Dodon solicită atribuţii suplimentare prin modificarea Constituţiei. Se asigură că Parlamentul nu-l va putea demite şi ameninţă guvernarea cu un referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Igor Dodo via Facebook
FOTO Igor Dodo via Facebook

Igor Dodon a prezentat marţi, 28 februarie, un proiect de lege de modificare a Constituţiei. Şeful statului doreşte ca Legea Supremă să prevadă posibilitatea de a dizolva Parlamentului în alte cinci cazuri, pe lângă cele două stipulate deja în Constituţie. Totodată, preşedintele avertizează Parlamentul că, dacă până pe 24 martie acesta nu va susţine modificarea Constituţiei în plen, el va cere sprijinul poporului.

„Preşedintele Republicii Moldova are suficientă legitimitate pentru a insista pe implementarea mai multor proiecte pe care le cer cetăţenii Moldovei”, a subliniat Dodon, în cadrul unui brifieng de presă. 

Potrivit lui, majoritatea moldovenilor pledează pentru alegeri parlamentare anticipate. 

„Noi dorim să dăm preşedintelui Republicii Moldova instrumente de control asupra Parlamentului. Considerăm că trebuie să introducem un echilibru între puterea legislativă şi instituţia prezidenţială, aleasă prin vot direct”, a mai adăugat şeful statului. 

Igor Dodon propune modificarea articolului 85 din Constituţie şi completarea acestuia cu cinci prevederi.

De remarcat că Dodon a decis să se asigure că guvernarea nu va îndrăzni să-l demită, aşa precum îl avertiza liderul PL, Mihai Ghimpu, în mai multe rânduri.

Astfel, preşedintele a decis să introducă în noile prevederi posibilitatea ca în cazul unui referendum republican, iniţiat de Parlament pentru demiterea şefului statului, în care populaţia şi-ar exprima dorinţa ca preşedintele ţării să nu fie demis, atunci acesta are dreptul să dizolve Parlamentul. Dorind în aşa mod să impună Legislativul să renunţe la organizarea unui referendum de demitere a preşedintelui ţării, pentru că există riscul să fie demis însuşi Parlamentul.

„Îi logic. Acest Parlament nu are susţinerea poporului şi trebuie dizolvat”, a declarat Dodon.

Iată cele cinci modificări propuse de către Igor Dodon.

- Dizolvarea Parlamentului de către preşedinte are loc după consultarea fracţiunilor parlamentare. 

- Preşedintele Republicii Moldova poate dizolva Parlamentul în cazul când Parlamentul nu a implementat în termen de 12 luni voinţa poporului exprimată prin referendum consultativ. 

- Parlamentul poate fi dizolvat în cazul când referendumul republican privind demiterea preşedintelui Republicii Moldova s-a soldat cu un rezultat negativ sau a fost exprimată nevalabilitatea lui de către Curtea Constituţională. 

- Parlamentul nu a adoptat legea bugetului de stat în termen de două luni de la începutul exerciţiului financiar. 

- Parlamentul poate fi dizolvat prin referendum iniţiat de către preşedintele ţării. 

„Astăzi am semnat o adresare către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, unde am venit cu colicitarea ca acest proiect să fie transmis tuturor deputaţilor. Intenţionez să solicit de la deputaţi susţinerea acestui proiect până pe data de 24 martie. Avem nevoie de 34 de semnături. În caz dacă până pe 24 martie nu vor fi acumulate o treine din semnăturile deputaţilor, îmi rezerv dreptul să realizezi această iniţiativă prin colectarea semnăturilor şi iniţiativă populară”, a adăugat şeful statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite