Dodon va semna astăzi demisia celor doi miniştri: Apoi voi analiza candidaturile propuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon susţine că va semna chiar astăzi, 18 septembrie, demisiie celor doi miniştri pe care democraţii au anunţat că îi vor în afara Guvernului. Şeful statului a menţionat că abia apoi va analiza candidaturile propuse şi se va expune în zilele următoare asupra lor, subliniind că este surprins de propunerile guvernării „şi apar un şir de întrebări faţă de competenţa, calitatea profesională şi echilibrul politic al acestor candidaturi”.

„Prim-Ministrul mi-a comunicat de ieri că vrea sa facă remanieri în ministere şi m-a informat despre mai multe candidaturi. I-am spus, la rândul meu, că putem discuta asemenea remanieri doar dacă se vor propune persoane alese pe criterii profesionale, nu politice”, a scris Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, toată guvernarea trebuie schimbată şi nu mai e mult până acest lucru se va întâmpla, după alegerile parlamentare. 

„Dar până atunci, Executivul, aşa cum este el, trebuie să funcţioneze. Ca şef al statului am o abordare instituţională în relaţia cu Guvernul prin care, aşa cum am mai spus, nu voi bloca activitatea unor instituţii fără un motiv justificat”, a notat şeful statului.

Tot în acest context, el a precizat că a refuzat anterior să semneze decretul de numire în funcţie în cazul altor miniştri pentru că a avut „motive întemeiate” să o facă. 

„În alte situaţii, propunerile făcute de prim-Ministru au fost persoane pe care nu aveam motive să le resping”, a adăugat Dodon.

Liderul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 18 septembrie, care sunt noile remanieri din Guvernul de la Chişinău, făcute la solicitarea premierului Pavel Filip. 

Democraţii au decis că ministrul Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, va fi demisă din funcţie.

La fel se va proceda şi cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului, Liviu Volconovici.

Cele două funcţii guvernamentale vacante ar urma să fie preluate de ex-primarul interimar de Chişinău Silvia Radu, care va fi numită la conducerea Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, şi de Nicolai Ciubuc, care va prelua şefia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite