Dodon a respins şi pentru a doua oară candidaturile Guvernului la funcţiile de miniştri: „Nu am de gând să cedez” DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a respins joi, 28 decembrie, şi pentru a doua oară candidaturile Guvernului la funcţiile de miniştri. Potrivit şefului statului, „Majoritatea candidaţilor propuşi au demonstrat inconsecvenţă, lipsă de profesionalism şi oportunism regretabil în funcţiile şi activităţile desfăşurate anterior”.

În aceste condiţii, Parlamentul Republicii Moldova se va adresa Curţii Constituţionale pentru a identifica o soluţie, deoarece noii miniştri nu pot fi numiţi în funcţie fără ca preşedintele ţării să semneze un decret în acest sens.

„Să fie foarte clar pentru cei din majoritatea parlamentară şi Guvern, eu nu am de gând să cedez în această situaţie. Nu voi accepta şi sunt sigur că toţi cei care susţin preşedintele Republicii Moldova nu vor accepta astfel de miniştri”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele susţine că „majoritatea candidaţilor propuşi au demonstrat inconsecvenţă, lipsă de profesionalism şi oportunism regretabil în funcţiile şi activităţile desfăşurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicaţi direct sau indirect în frauda bancară”.

De asemenea, el a adăugat că prin numirea acestor candidaturi, Guvernul nu va fi depolitizat, ci, din contra, se va produce o reactivare a unor foşti actori politici. 

„Înaintarea lor are o miză politică evidentă, pentru a mulţumi algoritmul parlamentar. Dacă există şi o miză preelectorală, e în zadar, fiindcă nimic nu va salva acest Guvern de la înlăturare după alegerile parlamentare din 2018”, a precizat Dodon.

Amintim că după ce a semnat joi, 21 decembrie, decretul de demitere din funcţii a şase miniştri din Guvernul Filip la propunerea Executivului, Igor Dodon a refuzat să numească în funcţii noile candidaturi propuse de către prim-ministru. Preşedintele şi-a motivat decizia prin faptul că aceştia au probleme de integritate.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 19 decembrie, despre iniţierea remanierilor în Guvernul de la Chişinău. Democratul a precizat că se doreşte formarea unei echipe de tehnocraţi în Executiv. 

Potrivit preşedintelui PDM, şapte nume noi se vor regăsi în Cabinetul de Miniştri, printre cele mai sonore fiind ex-premierul Iurie Leancă, fostul prim-ministru Chiril Gaburici şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase.

Preşedintele Igor Dodon a declarat marţi, 19 decembrie, că nu acceptă propunerile Partidului Democrat privind numirea în funcţie a cinci noi miniştri şi a doi vicepremieri. Şeful statului a dat asigurări că va semna decretele de demitere din funcţie a miniştrilor ce ar urma să fie demişi la iniţiativa democraţilor, însă nu va semna şi decretele de numire în funcţie a noilor miniştri şi a vicepremierilor.

Deputatul Valeriu Ghileţchi a dat de înţeles că, în cazul în care Igor Dodon va refuza să semneze şi pentru a doua oară decretul, deşi îl obligă Constituţia, atunci deputaţii vor sesiza Curtea Constituţională, iar rezultatul ar putea fi acelaşi precum în cazul numirii ministrului Apărării, Eugen Sturza, când preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în urma hotărârii CC, a preluat temporar funcţia şefului statului privind semnarea decretelor în acest sens.

Atunci CC a constatat că şeful statului a încălcat Constituţia, iar Parlamentul este în drept să-l suspende.

d
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite