Dodon respinge pentru a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării: Nu pot accepta o persoană incompetentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a informat Guvernul marţi, 19 septembrie, că respinge pentru a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării, chiar dacă o interpretare anterioară a Curţii Constituţionale îl obliga să accepte candidatului Executivului, iar premierul Filip avertiza că şeful statului va încălcă Legea Supremă în caz că refuză să numească a doua oară ministrul desemnat.

„Înţeleg că Guvernul Filip inventează acum proceduri pentru a implica din nou Curtea Constituţională în combinaţiile sale politice. Dar atrag atenţia că CC nu poate desena încontinuu scenarii comode guvernării”, a declarat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Potrivit preşedintelui, dacă „actuala Curte Constituţională va încerca să excludă Preşedinţia din procesul numirii miniştrilor şi va jongla iarăşi cu legea în favoarea Coaliţiei de la guvernare, ea se va autodiscredita definitiv. Şi va fi ea însăşi pasibilă de răspundere la timpul potrivit”.

„Eu, ca şef de stat, nu pot accepta o candidatură incompetentă şi politizată în fruntea Armatei Naţionale. Orice încercare de a o învesti fără decret prezidenţial va fi în afara cadrului legal”, a precizat Dodon.

Preşedintele afirmă că un asemenea ministru va fi nelegitim: „Nu îl va recunoaşte nici Preşedinţia, nici Armata, nici cetăţenii. Onoarea de generali nu le va permite militarilor să fie conduşi de un ministru parvenit, impus pe căi neconstituţionale”.

Guvernul a aprobat o decizie, într-o şedinţă specială din dimineaţa zilei de marţi, 19 septembrie, prin care sesizează Curtea Constituţională privind interpretarea articolului 98 alineatul (6) din Constituţia Republicii Moldova. Acţiunea respectivă a Executivului vine după ce Igor Dodon a refuzat să-l numească în funcţia de ministru al Apărării pe Eugen Sturza, candidatura acestuia fiind propusă de majoritatea parlamentară şi desemnată de Guvern.

Amintim că Igor Dodon a afirmat că nu va susţine candidatura majorităţii parlamentare la funcţia de ministru al Apărării. Potrivit lui, Eugen Sturza este o persoană incompetentă şi are un trecut dubios în Guvernul condus de către Vlad Filat şi Guvernul Leancă.

Ulterior, în debutul şedinţei Guvernului de miercuri, 12 septembrie, premierul Pavel Filip a anunţat că a recepţionat refuzul în scris din partea preşedintelui ţării privind candidatura domnului Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării, subliniind că îl va înainta repetat.

Dodon a dat asigurări că, chiar dacă Constituţia îl obligă să semneze numirea în funcţie a ministrului înaintat de Guvern, acesta nu va semna decretul respectiv, deoarece îşi doreşte ca la şefia Ministerului Apărării să fie un militar profesionist. În acest sens, şeful statului i-a propus Guvernului să-l înainteze la funcţia de ministru al Apărării pe Victor Gaiciuc, în caz contrat va respinge şi a doua oară candidatului Executivului.

document
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite