Dodon a refuzat să semneze numirea în funcţie a noilor miniştri şi riscă să fie suspendat. Filip: Ne vom adresa la CC pentru a rezolva acest blocaj instituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a anunţat în seara de miercuri, 19 septembrie, că a refuzat să semneze decretul de numire în funcţie a celor doi noi miniştri din Guvernul Filip. În rezultat, prim-ministrul Pavel Filip a comunicat că se va adresa din nou Curţii Constituţionale (CC) „pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituţional pe care şeful statului încearcă să-l provoace”.

Adresarea lui Pavel Filip la CC ar putea duce la faptul că Igor Dodon va fi din nou suspendat din funcţie, deja a patra oară de la începutul mandatului.

„Refuzul preşedintelui Igor Dodon de a accepta cele două candidaturi de miniştri propuse este o nouă încălcare a Constituţiei, refuzul este argumentat ridicol şi populist”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

Premierul a menţionat că, din păcate, Republica Moldova este condusă „de un preşedinte care încalcă frecvent Constituţia, în funcţie de interesele sale politicianiste, un preşedinte care îşi anulează de unul singur rolul instituţional pe care ar trebui să-l aibă”.

Conform legislaţiei, premierul are dreptul să mai trimită o dată preşedintelui ţării solicitarea de a semna decretul de numire în funcţie a noilor miniştri, doar că şeful statului a afirmat că, dacă acest lucru se va întâmpla, răspunsul va fi acelaşi.

Igor Dodon a explicat, în cadrul unei emisiuni la NTV-Moldova, care sunt motivele refuzului său. Potrivit lui, candidatul la funcţia de ministru al Sănătăţii, Silvia Radu, nu este o persoană din domeniu şi nici nu are cunoştinţele necesare pentru a administra domeniul sănătăţii. Dodon a precizat că pledează pentru candidatura unui profesionist. Iar în cazul lui Nicolai Ciubuc, preşedintele a spus că s-a documentat şi a aflat de la mai multă lume că acesta nu ar fi integru.

Liderul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 18 septembrie, care sunt noile remanieri din Guvernul de la Chişinău, făcute la solicitarea premierului Pavel Filip. 

Democraţii au decis că ministrul Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, va fi demisă din funcţie.

La fel se va proceda şi cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului, Liviu Volconovici.

Cele două funcţii guvernamentale vacante ar urma să fie preluate de ex-primarul interimar de Chişinău Silvia Radu, care va fi numită la conducerea Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, şi de Nicolai Ciubuc, care va prelua şefia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului.

În cazul în care CC va proceda după precedentele anterioare şi îl va suspenda pe Igor Dodon din funcţie pentru ca speakerul Parlamentului sau şeful Guvernului să semneze decretele respective, aceasta ar urma să fie a patra suspendare a lui Igor Dodon.

Curtea Constituţională a decis vineri, 5 ianuarie, că Igor Dodon a încălcat Constituţia când a refuzat repetat să promulge legea ce interzice propaganda rusă. Curtea a stabilit că preşedintele ţării va fi suspendat din funcţie ca atribuţia de promulgare a legilor să revină unui preşedinte interimar, fiind vorba de şeful Parlamentului sau de prim-ministru.

Curtea Constituţională a decis marţi, 2 ianuarie, că în urma refuzului repetat al preşedintelui ţării de a numi în funcţii miniştrii, şeful statului se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile respective, fapt ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, pentru asigurarea exercitării acestor obligaţii constituţionale. 

Notăm că o situaţie similară a existat în octombrie 2017, când Curtea Constituţională a Republicii Moldova a concluzionat că există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Prin urmare, Sturza a fost numit în funcţie prin decret de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite