Dodon este parte a actualei alianţe de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Krîlov, fondatorul PSRM, crede că a fost eliminat din partid printr-un atac raider organizat de Igor Dodon împotriva sa. De asemenea, Krîlov se declară convins că Dodon face parte în mod discret din actual coaliţie de guvernare de la Chişinău, fiind în realitate partener politic cu Vlad Plahotniuc.

Domnule Krîlov vă rog să faceţi o incursiune în istoria recentă a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Eu sunt fondatorul mişcării socialiste în Republica Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice. Mişcarea s-a născut imediat după evenimentele de la Moscova din 19 august 1991 (Puciul de la Moscova). A fost clar că Partidul Comunist va fi interzis. Eu, alături de colegii mei am decis să creăm un partid cu numele Partidul Socialist din Moldova , care a fost constituit în 1992. Peste cinci ani din acest partid s-a născut Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. În decembrie 2004, denumirea a fost puţin modificată în Partidul Socialiştilor „Patria-Rodina”. În aprilie 2011, ne-am întors la PSRM. Acest partid există, dar cu altă conducere. Noi avem trei procese de judecată împotriva lui Igor Dodon. 

Când Igor Dodon a venit pentru prima dată cu propunerea de a fuziona? 

Această întâlnire a avut loc la mijlocul lunii noiembrie 2010 (cu un an înainte de plecarea lui Dodon din fracţiunea PCRM n.r.) la o iniţiativă comună a ambelor părţi. Au avut loc concomitent alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 şi alegerile precedente ale başcanului în care eu am fost mentorul ideologic al Irinei Vlah.

Iniţiativa a fost a mea. Noi am propus lui Dodon aderarea la echipa noastră. El m-a întrbat în ce calitate vedem persoana lui. Echipa veche înţelegea atunci că situaţia este destul de grea din punct de vedere financiar şi noi aveam nevoie de susţinere în primul rând materială. Din punct de vedere ideologic stăteam bine, dar nu puteam face nimic fără susţinere materială. I-am spus că îl vedem în calitate de preşedinte al partidului, cu unele condiţii care se referă la repartizarea locurilor în organele de conducere şi coordonarea bazei ideologice. Am subliniat că partidul nu se vinde.

Am elaborat un acord de colaborare care afost semnat de el şi de mine. Acest acord acum se examinează în judecată. Acesta n-are valoare juridică, dar pe el sunt ambele semnături. 

Dar când au apărut divergenţele dintre voi doi? 

La 4 noiembrie 2011 trei persoane au ieşit din fracţiunea PCRM - Dodon, Abramciuc, Greceanîi, iar peste două săptămâni, la 18 decembrie 2011, ele au aderat la partidul nostru oficial. Divergenţele au apărut imediat. Peste trei zile el face declaraţia publică „Moldova nu are nici o şansă să adere la Uniunea Vamală”. A spus-o fără să coordoneze cu noi. Noi am răbdat comportamentul lui practic 18 luni. El a avut din start alte planuri. 

Eu socot că el este subalternul politic al domnului Plahotniuc, care a îndeplinit comanda acestuia pentru atac de tip raider asupra partidului nostru. Câteva persoane m-au trădat şi Dodon a avut majoritatea în organele de conducere a Partidului Socialiştilor. Eu sunt convins că aceşti oameni au fost motivaţi.

Eu socot că Dodon este subalternul politic al domnului Plahotniuc, care a îndeplinit comanda acestuia pentru atac de tip raider asupra partidului nostru. Câteva persoane m-au trădat şi Dodon a avut majoritatea în organele de conducere a Partidului Socialiştilor. Eu sunt convins că aceşti oameni au fost motivaţi.

Ce vă face să credeţi că Dodon ar fi sub aripa lui Plahotniuc? 

Sunt foarte multe argumente. Anul 2012 a fost unul destul de greu pentru Dodon, dar noi totuşi am lucrat împreună. Dar la sfârşitul anului 2012 el a început să aibă poziţia că nu are importanţă ce ziceţi voi, eu sunt preşedinte! Au început confruntări serioase între mine şi el.

Aţi avut discuţii în contradictoriu? 

Majoritatea discuţiilor au fost între patru ochi. Am căutat echilibrarea situaţiei din partid. El a fost de acord. Dar eu nu am observat că unii colegi au fost motivaţi. 

Adică plătiţi?

Da. 

La cine vă referiţi?

Oleg Lipski, Eduard Smirnov, Victor Sorocean, Anatolie Labuneţ – toţi sunt deputaţi în acest moment. Cu Smirnov am colaborat 23 de ani, am trecut împreună vremuri foarte grele. 

Sincer, eu nu am ţinut la funcţii, pentru mine ideea este mai presus de toate. Ideea socialistă!

Dodon a luat un scor mare la alegerile din 30 noiembrie 2014 datorită pozei cu Putin?

Poza cu Putin l-a ajutat pe Dodon să treacă pragul electoral. Factorul decisiv, a fost scoaterea din cursa electorală a partidului lui Renato Usatîi. El a fost câştigător, nu Dodon. Puterea nu s-a temut de Dodon. El nu prezintă nici un pericol, el este parte componentă a alianţei actuale de guvernare. 

Să înţeleg că Usatîi ar putea fi o opoziţie adevărată? 

Usatîi a adoptat un comportament criminal, ceea ce a fost atractiv pentru omul de rând. Usatîi a fost foarte atractiv pentru alegătorul simplu. Din punctul meu de vedere, Usatîi a fost scos din cursă prin coordonarea cu Moscova. Kremlinul a fost cointeresat ca Dodon să treacă, iar Usatîi să nu treacă. 

Aşa se explică şi suportul infomaţional oferit lui Dodon din partea presei din Federaţia Rusă? 

Susţinerea în preajma alegerilor din 30 noiembrie nu a fost prea puternică. Iar susţinerea alegerilor din UTA Găgăuzia, a fost considerabilă. Concertul formaţiei Liube din Ceadîr-Lunga, cu o zi înainte de alegerile pentru başcan, a fost decisiv pentru eliminarea turului doi. Rusia le-a arătat găgăuzilor cu degetul pe cine ei trebuie să voteze. Nu contează câţi bani veţi investi în Găgăuzia, că găgăuzii sunt cu inima la ruşi. 

Dar credeţi într-o idee socialistă pro-europeană?

Nu cred. Nu am nimic împotriva dezvoltării europene. Nu am nimic contra valorii europene. Noi putem să luăm ca exemplu Suedia, Finlanda, Norvegia, Danemarca, unde coeficiantul diferenţei dintre păturile vulnerabile şi cele bogate este de 3-5. Cei mai înalţi indicatori. Această atitudine a statului este acceptabilă. Acestea sunt state social orientate. 

Eu sunt adeptul integrării Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică ca stat independent şi suveran. Sunt categoric împotriva intrării Republicii Moldova în componenţa Federaţiei Ruse. 

Dar care este diferenţa dintre poziţia dumneavoastră şi discursul lui Dodon? 

Dodon doar mimează. Natura lui este liberală, nu socialistă. El pledează pentru impozit pe venit zero, amnistie fiscală. Aceasta nu e o abodare socialistă. Nu s-a pus problema cu privire la averea lui Dodon. De unde el are bani. Faptul că organele de drept trec cu vederea acest moment înseamnă cu nu au comandă. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite