Dodon: Nu există dialog între Preşedinţie şi Parlament. Criza politică poate fi soluţionată doar prin discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, spune că nu există dialog între instituţia prezidenţială şi Parlament, or acest dialog ar fi unica soluţie pentru a ieşi din actuala criză politică. Liderul socialist critică consultările preşedintelui ţării cu societatea civilă, afirmând că ieşirea din criză poate fi discutată doar între instituţiile de stat şi partidele politice, transmite IPN.

În cadrul unei ediţii a emisiunii sale online, Igor Dodon a declarată că „orice soluţie din această criză politică, generată de instituţia prezidenţială, care refuză dialogul, poate fi soluţionată doar prin discuţii”. Potrivit lui, instituţia prezidenţială practic nu respectă hotărârea Curţii Constituţionale, care a spus despre necesitatea dialogului cu majoritatea parlamentară.

În opinia sa, consultările cu societatea civilă reprezintă un „know-how” pentru Republica Moldova. „Dar ce competenţe au ei? Ieşirea din criza politică poate fi discutată de actorii politici, de instituţii – Preşedinţie, Parlament, partide politice. Potrivit lui, spre regret un astfel de dialog nu există. Acesta se declară disponibil să discute cu toate partidele politice, cu preşedintele şi, în opinia sa, acest lucru este necesar.

Politicianul a enumerat mai multe scenarii care pot derula. Primul presupune dialogul între preşedinte şi partidele politice, care s-ar putea finaliza cu învestirea unui guvern sau cu alegeri anticipate.

Al doilea scenariu e să rămână situaţia incertă de acum. Mai exact, pentru încă doi ani să rămână acest guvern interimar, preşedintele izolat, Parlamentul aşa cum este, iar în doi ani să aibă loc alegerile parlamentare anticipate. Potrivit lui, o astfel de situaţie este dificilă, dar poate fi gestionată.

Într-un alt scenariu, ar urma să existe o soluţie juridică. Curtea Constituţională ar urma să ia o decizie prin care să transmită competenţe de la preşedinte către alte instituţii. Sau să se vină cu modificarea Constituţiei.

Potrivit lui, mai există şi al patrulea scenariu, pe care mizează cei din afara Parlamentului şi acesta presupune „revoluţie, maidan, haos”. Liderul PSRM susţine că cei care cheamă la astfel de scenarii cred că pe valul protestelor vor ajunge în legislativ.

Igor Dodon a mai spus că alegerile parlamentare anticipate nu vor schimba prea multe şi că în urma acestora oricum va fi necesar un dialog.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite