Dodon, după ce ministrul de Externe al Marii Britanii a propus ca Moldova să fie echipată conform standardelor NATO: „Nu avem nevoie de NATO”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon
Igor Dodon

Igor Dodon a criticat propunerea ministrului de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, privind echiparea Republicii Moldova „conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva unei eventuale invazii ruse. Igor Dodon consideră că Moldova are nevoie de pace, nu de NATO.

Igor Dodon i-a îndemnat pe liderii occidentali „să nu provoace război pe pământul nostru”. Totodată, Dodon le-a cerut liderilor europeni să se conducă de logica păcii, nu a războiului.

„Vreau să le amintesc tuturor că Moldvoa este un stat neutru. Acesta este avantajul nostru geopolitic principal în raport cu anumite riscuri militare”, a spus Dodon, subliniind că ajutorul NATO ar putea aduce Moldovei mai mult rău decât bine, tranformând moldovenii „în carne de turn pentru marii jucători”.

Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardelor NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva ameninţării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe Liz Truss, scrie BBC, citat de Adevărul.

Truss a declarat pentru Telegraph că au fost în desfăşurare discuţii cu aliaţii despre cum să ajute naţiunile mai mici să se apere.

Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin şi-a păstrat „ambiţiile de a crea o Rusie mai mare".

Moldova, cândva republică sovietică, se află la graniţa de sud-vest a Ucrainei.

Nu are graniţă cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forţele ruse în sudul Ucrainei.

Moldova nu este membră a NATO, deşi a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puţin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.

Truss a spus că discuţiile despre îmbunătăţirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi şi "alte state vulnerabile precum Moldova".

„Aş dori să văd Moldova echipată conform standardelor NATO”, a spus ea. "Aceasta este o discuţie pe care o avem cu aliaţii noştri", a precizat ea.

   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite