Dodon va merge „în inspecţie“ la Poligonul Bulboaca, modernizat cu fonduri americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va merge luni „să inspecteze” Baza militară de la Bulboaca, după ce joi a fost acolo ambasadorul SUA, James Pettit. Şeful statului a amintit vineri, pe Facebook, că în ultimul timp se poartă multe discuţii despre poligonul militar, despre implicarea americanilor şi finanţările care vin din SUA.

„În calitate de comandant suprem al forţelor armate, în ziua de luni voi merge în vizită de lucru pe poligon, pentru a clarifica pe loc starea lucrurilor", a afirmat Igor Dodon.

“Să nu uităm că suntem un stat neutru şi eu nu voi admite ca soldaţii moldoveni să fie parte sau piese în maşinăria vreunui bloc militar, fie el din Vest sau din Est », a adăugat el

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, James Pettit, a fost joi în vizită la Poligonul Bulboaca. El a confirmat că SUA au sistat suportul pentru modernizarea Armatei Naţionale a Republicii Moldova, acordată prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanţarea Militară Străină). 

Fiind întrebat de către jurnalişti dacă SUA au sistat suportul financiar de 12,7 milioane pentru Armata Naţională, Pettit a declarat: „Nu a fost suspendată asistenţa financiară deloc. Am observat că în acest an, din păcate, Armata Naţională n-a participat la exerciţii militare în străinătate. Noi discutăm aceste chestiuni şi sperăm că în viitor armata va participa la exerciţii internaţionale".

În acelaşi timp, fiind întrebat de jurnalişti dacă Ministerul de Externe a fost notificat referitor la întreruperea finanţării Pettit a răspuns:

„Da, dar, nu este vorba de ajutor financiar, este o pauză în acordare de echipament, fiindcă trebuie să facem un plan concret pentru participarea viitoare a Armatei Naţionale la exerciţii în străinătate. Sper că armata va participa şi sper că se va întâmpla curând", a spus diplomatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite