Dodon laudă vaccinul rusesc anti-Covid şi anunţă că va solicita Rusiei să-l ofere şi R. Moldova: O realizare importantă în domeniul ştiinţei medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru miercuri, 12 august, cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. În cadrul întâlnirii, şeful statului a felicitat Federaţia Rusă pentru dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19, subliniind că este o realizare importantă în domeniul ştiinţei medicale. Totodată, preşedintele a anunţat că R. Moldova este interesată în obţinerea vaccinului rusesc.

„Am discutat despre vaccinul contra coronavirusului, despre crearea căruia președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat recent. Am adresat felicitări partenerilor ruși cu ocazia acestei realizări atât de importante în domeniul științei medicale, în condițiile pandemiei, și am subliniat interesul țării noastre în vederea obținerii acestui vaccin. În acest sens, conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Amintim că în privinţa vaccinului rusesc, Igor Dodon declara altceva după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc cu puţin timp înainte de întrevederea cu diplomatul rus. Dodon a spus că la moment nu sunt vaccinuri „care au fost finalizate toate procedurile pentru a fi exportate din ţările unde au fost produse”, precizând că Moldova s-a înregistrat la OMS pentru a obţine vaccinuri, odată ce acestea vor fi dezvoltate şi aprobate.

Vladimir Putin a anunţat, în cadrul unei videoconferinţe cu membrii guvernului, transmise în direct de televiziunile ruseşti, că Rusia a dezvoltat „primul“ vaccin împotriva noului coronavirus, scrie AFP. Preşedintele filipinez Duterte se oferă să-l testeze pe propria persoană.

Prin aprobarea folosirii vaccinului, Rusia poate începe inocularea în masă, deşi testele clinice de siguranţă şi eficacitate sunt încă în desfăşurare.

Principalul expert în boli infecţioase din SUA, Anthony Fauci, susţine că nu este suficient să dezvolţi un vaccin împotriva noului coronavirus, mai important este să demonstrezi că acesta este sigur şi eficient.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că, înainte de a se pronunţa cu privire la acest vaccin, trebuie să examineze prin „proceduri riguroase” toate datele colectate în timpul studiilor clinice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite