Dodon îşi arată colţii. Cum va arăta viitorul mandat prezidenţial

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova

Pentru cei care mai aveau îndoieli că Dodon ar putea dovedi bună credinţa, sau erau suficient de naivi pentru a asculta propaganda prezidenţială, săptămâna care tocmai a trecut a ridicat vălul sub care se ascundea preşedintele pro-rus al Republicii Moldova.

Igor Dodon a dezvăluit lumii întregi - în modul său frust, ostentativ şi exhibitionist - câţi bani face. Astfel, a reuşit să arate că premeditează încălcarea Constituţiei, că pregăteşte confiscarea Viktoria Bank de la Banca Transilvania - care a dobândit-o cu bună credinţă - că pregăteşte izolarea Republicii Moldova şi sancţionarea statului pe care-l conduce de către UE şi România pentru a redirecţiona fluxurile comerciale spre Rusia şi a lega din nou Chişinăul de fosta metropolă, în proiectul de reconstrucţie a Uniunii Sovietice în altă formă pe care îl dezvoltă Putin. Aşa va arăta noul mandat Dodon. Cu PDM care, în loc să-şi agrementeze bătălia cu Pro Moldova de sub pragul electoral cu întâlniri transpartinice, ar trebui să se îngrijoreze că este direct părtaş la nemernicia lui Dodon şi a guvernului său fără nume.

Încălcarea premeditată a Constituţiei

Igor Dodon a salutat, zice-se, Hotărârea Curţii Constituţionale care a stabilit faptul că Preşedintele nu poate numi alt premier decât pe cel înaintat de către o majoritate parlamentară formalizată. Adică nu după bunul său plac. Numai că interpretarea sa a trădat premeditarea încălcării Constituţiei. Pentru că a jubilat, în acelaşi timp, insistând asupra faptului că nicio majoritate formală nu poate să se realizeze fără PSRM, partidul său pro-rus. Ca şi cum PSRM ar deţine majoritatea în Parlament. Ceea ce nu e adevărat. Deci teoretic e posibilă căderea guvernului lui Dodon.

Adevărul îl regăsim în a doua parte de jubilare a lui Dodon care susţine că, dacă încalcă această prevedere, sancţiunea este suspendarea/ demiterea sa, care se face cu două treimi din voturile Parlamentului. Cum PSRM deţine controlul asupra unei treimi în Parlament, nici un pericol nu planează asupra suspendării sale, deci poate să ignore orice variantă de premier care nu-i convine fără perspectiva vreunei sancţiuni reale, înainte de alegeri.

Igor Dodon este înnebunit de perspectiva de a se confrunta în alegerile prezidenţiale cu Maia Sandu şi fără guvernul său. Fără guvernul fără nume, pe care-l conduce autoritar şi neconstituţional. Fără a controla administrativ alegerile pe care, prin modificarea Codului electoral, e pregătit să le fraudeze. De aceea nimic nu contează pentru el, nici măcar încălcarea directă a Constituţiei, pentru că scopul suprem este acela de a evita să piardă guvernul, indiferent de aranjamentele şi negocierile politice actuale şi evoluţiile din Parlament în viitorul apropiat.

Această declaraţie publică a şefului statului este descalificantă pentru un Preşedinte, mai ales dacă mai şi candidează la un nou mandat. Pe de altă parte, ea e menită să creeze dezamăgire şi să blocheze constituirea unei majorităţi pentru o moţiune de cenzură împotriva guvernului fără nume, dezangajând orice mişcare politică de a înlătura dezastrul executiv din clădirea situată în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În plus, mai grav, ea arată explicit faptul că Preşedintele în funcţie a decis şi pregătit, a premeditat chiar încălcarea Constituţiei. Pentru că nu-l interesează sancţiunea, care nu se mai poate realiza.

Moldova si Uniunea Europeana

Nerespectarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova la UE

Luni a mai fost dezvăluită o tărăşenie care poate explica o nouă vizită inopinată la Moscova a lui Dodon fără nici o agenda: instanţa de judecată a autorizat punerea sub sechestru „în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracţiune” a bunurilor B.C. „Victoriabank” – bancă privatizată, de bună credinţă, către Banca Transilvania din România. Decizia vine după ce săptămâna trecută în presă s-a vehiculat informaţia privind intenţia procurorilor de a pune sechestru pe sediul central şi pe conturile corespondente ale unei bănci din R.Moldova. Astfel, sechestrele au fost aplicate pe autoturismele, bunurile imobile, valorile mobiliare de stat şi valorile nominale a acestora în suma totală de circa 2,3 miliarde de lei.(cca 117 mln Euro). Adică românii acţionari la Banca Transilvania să plătească pentru furtul miliardului din Republica Moldova!

Ulterior, Procuratura Generală a venit cu un comunicat de presă, drept reacţie la informaţiile apărute.

Investigaţiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislaţiei procesual-penale, identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicaţi în devalizarea sistemului naţional bancar, şi nu în ultimul rând - recuperarea prejudiciului cauzat statului şi cetăţenilor. În această ordine de idei, ţinem să aducem la cunoştinţă că, în timpul apropiat, Procuratura Anticorupţie va deferi justiţiei unele episoade vizând frauda bancară, despre care instituţia va informa suplimentar, în limitele permise de rigorile legii, pentru a nu afecta desfăşurarea în continuare a investigaţiile pe acest caz”, se menţiona în comunicatul PG.

Deci confiscarea bunurilor achiziţionate legal la privatizarea Viktoria Bank, ca dobânditor de bună credinţă, de către Banca Transilvania a pachetului de control este prezentată ca legală şi legată de malversaţiunile lui Veaceslav Platon, bancherul spălător de bani al lui Putin în Republica Moldova - eliberat ilegal de Dodon la cererea imperativă a Moscovei şi, eventual, de Vladimir Plahotniuc, fostul deţinător al băncii. Ceea ce nu spune această informaţie este că, un asemenea gest reprezintă un casus beli pentru România, şi o încălcare a Acordului de asociere Republica Moldova-UE, respectiv a Acordului de Liber Schimb extins şi aprofundat – DCFTA. Iar pentru încălcarea lui, UE şi România vor introduce sancţiuni pentru Republica Moldova.


Igor Dodon şi Pavel Filip

Igor Dodon si Pavel Filip presedinte.md

PDM, complicele PSRM şi a lui Dodon la ruperea legăturilor cu UE şi distrugerea statului Republica Moldova

Într-un gest complet neconform evoluţiilor politice actuale – fapt ce arată premeditarea şi negocierea anterioară – PDM a invitat celelalte partide parlamentare intrate în februarie 2019 în Parlament la o discuţie în Parlament pentru a pune ţara la cale. Dodon a lăsat complicelui său PDM – antrenat în bătălia pentru procente cu Pro Moldova lui Andrian Candu, ambele partide situate sub prag în sondaje – rolul de a iniţia invitaţiile pentru o formulă de susţinere unanimă a unui guvern sau măcar a unor măsuri acceptate tuturor, fapt ce l-ar aduce pe Dodon la preşedinţie, garantând şi recunoaşterea şi necontestarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, desfăşurate pe baza modificărilor legii electorale.

Nu ştiu dacă partidele de opoziţie PAS şi PPDA vor intra în acest joc murdar şi perdant doar pentru a crede, naiv, că vor putea controla noul guvern de uniune naţională plăsmuit în laboratoarele lui Kozak de la Kremlin. Dar cert este că o asemenea mişcare ar descalifica opoziţia şi ar scoate-o în afara opţiunilor publice, aducând puncte partidelor care nu se află la masă. Iar idea că etichetele de partide oligarice se pot susţine în campania electorală, după o asemenea mişcare, e o glumă proastă.

PDM rămâne partidul lui Plahotniuc, chiar dacă e condus de Pavel Filip. Filip e cel puţin în egală măsură complicele lui Plahotniuc la conducerea oligarhică, dacă nu mult mai vinovat decât Andrian Candu într-o asemenea direcţie. Despre complicitatea cu actuala guvernare pro-rusă şi anti-europeană, lucrurile sunt şi mai grave. Iar perspectiva sancţiunilor europene pregătite de Dodon strict pentru a rupe dependenţa Republicii Moldova de UE şi de România – de unde confiscarea ilegală a acţiunilor Băncii Transilvania, administrator şi deţinător majoritar în Viktoria Bank – nu face decât să întărească planul lui Dodon, manevrat de Rusia la orice pas în campanie electorală.

Cum va arăta un al doilea mandat Dodon – tot mai probabil dacă PSRM, PDM conving PAS şi PPDA să bată palma? Păi o vedem deja. Deşi formal un regim democratic şi pluripartinic, partidele care joacă astăzi la putere şi opoziţie vor fi contaminate de proiectul lui Dodon de suveranitate limitată a Republicii Moldova, federalizarea cu Găgăuzia şi Transnistria ca entităţi şi rupere totală de Uniunea Europeană. Dar detaliile le vom vedea în perioada următoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite