Dodon, după întâlnirea neoficială cu Iohannis: „Fraţii de peste Prut sunt partenerii strategici ai R. Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon şi Klaus Iohannis în Israel
Igor Dodon şi Klaus Iohannis în Israel

Preşedintele Igor Dodon dă asigurări că relaţiile dintre România şi Republica Moldova sunt „excelente” şi optează pentru aprofundarea acestor relaţii pe toate domeniile. „Reiterez că fraţii noştri de peste Prut sunt partenerii strategici ai Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon într-o intervenţie video din Israel, unde se află actualmente în vizită, transmite IPN.

Igor Dodon susţine că în cadrul vizitei sale în Israel cu ocazia participării la evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului s-a întâlnit, neformal, cu circa 20 de lideri ai lumii.

O discuţie neoficială, spune şeful statului, a avut şi cu şeful preşedinţiei de la Bucureşti, Klaus Iohannis, cu care a făcut un schimb de opinii despre ce se întâmplă pe scena politica de la Chişinău, după căderea fostului Guvern şi instaurarea noului. Igor Dodon susţine că i-a sugerat preşedintelui român să organizeze evenimente comune la nivel de conducere a ţării, cu ocazia a zece ani de la semnarea Acordului de Parteneriat strategic cu România, care se împlinesc în luna aprilie a acestui an.

Iogr Dodon a declarat că înafara de discuţiile cu preşedintele şi premierul Israelului a avut întrevederi cu alţi lideri, precum preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. El spune că a reiterat invitaţia sa pentru o vizita oficiala a acestuia în Moldova. Ultima vizită a unui preşedinte francez în Republica Moldova a avut loc acum mai bine de 20 de ani în urmă.

În cadrul întrevederii cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, Igor Dodon a fost invitat la Conferinţa de securitate de la Muenchen, în perioada 13-15 februarie. Şeful statului şi-a exprimat speranţa că acolo va continua dialogul şi schimbul de opinii cu preşedintele Germaniei.

Alt preşedinte, cel al Italiei, Sergio Mattarella, l-a invitat pe Igor Dodon în Italia şi Vatican în prima decadă a lunii martie. Preşedintele moldovean speră că în martie va avea întrevederi şi cu preşedintele si premierul Italiei.

Igor Dodon a mai declarat că în cadrul discuţiei cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, au planificat în luna aprilie „un schimb de opinii la nivel de conducere dintre ţări”.

Astăzi Igor Dodon va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Israelului şi speră că se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin şi vicepreşedintele SUA.

Igor Dodon întreprinde o vizită în Israel pentru a participa la evenimentele dedicate comemorării victimelor Holocaustului. Potrivit lui, în Moldova, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, peste 300 de mii de evrei din Republica Moldova au fost lichidaţi în lagăre.

https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-relatiile-dintre-moldova-si-romania-sunt-excelente-7965_1071007.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite