Dodon, Filip şi Candu au avut o întrevedere cu directorul executiv al Băncii Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon, Andrian Candu şi Pavel Filip, au avut întrevederi separate marţi, 24 octombrie, cu directorul executiv al Băncii Mondiale, Frank Heemskerk, aflat într-o vizită la Chişinău. Preşedintele Parlamentului a solicitat susţinerea experţilor Băncii Mondiale în perfecţionarea cadrului legislativ ce vizează îmbunătăţirea mediului de afaceri din Republica Moldova.

Andrian Candu a notat că lupta cu corupţia, îmbunătăţirea mediului de afaceri, stabilitatea şi recredibilizarea sectorului financiar-bancar sunt priorităţile guvernării, incluse în agenda de reforme sincronizată între Guvern şi Parlament. 

În context, Candu a menţionat simplificarea procedurilor şi reducerea numărului instituţiilor cu funcţii de control şi a actelor permisive, precum şi adoptarea pachetului legislativ în domeniul bancar.

La rândul său, Directorul executiv al Băncii Mondiale, Frank Heemskerk, a încurajat continuarea reformelor în Republica Moldova şi înregistrarea progreselor în domeniul economic.

În cadrul întrevederii Prim-ministrul Pavel Filip cu Frank Heemskerk, şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că vizita înaltului oficial la Chişinău constituie un semnal de încredere pentru calea europeană a Republicii Moldova şi pentru reformele promovate de Guvern. 

Totodată, Pavel Filip a exprimat gratitudine Băncii Mondiale pentru sprijinul constant acordat Executivului, arătându-se încrezător de succesul actualei Strategii de Parteneriat a Băncii Mondiale pentru Republica Moldova până în anul 2020, care cuprinde proiecte importante, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

„Vedem parteneriatul cu Banca Mondială nu doar prin prisma împrumuturilor acordate, dar şi prin prisma expertizei valoroase acordate în promovarea reformelor în diverse domenii”, a subliniat Pavel Filip.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a menţionat că la întrevederea cu directorul executiv al Băncii Mondiale, oficialii discutat aspecte privind colaborarea dintre Banca Mondială şi Republica Moldova.

„Am apreciat înalt suportul acordat de Banca Mondială ţării noastre în implementarea mai multor proiecte în domeniul agriculturii, sănătăţii, infrastructurii drumurilor, educaţiei, domeniul social şi sectorul energetic”, a subliniat şeful statului.

El a salutat intenţiile Băncii Mondiale de a realiza şi alte proiecte: „Am remarcat importanţa monitorizării stricte a banilor alocaţi, astfel încît aceştea să fie utilizaţi conform destinaţiei, pentru proiecte concrete, după reguli clar stabilite. Banii trebuie acordaţi pentru susţinerea cetăţenilor şi a reformelor şi nu după criterii geopolitice, pentru sprijinirea guvernelor pseudoeuropene”.

„Totodată, menţionînd faptul că depopularea este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ţara noastră azi, am subliniat oportunitatea acordării suportului necesar, prioritar pentru realizarea unor proiecte sociale, reformei APL, dezvoltării infrastructurii”, a conchis Dodon.

În prezent, portofoliul Băncii Mondiale în Republica Moldova include 10 proiecte active cu o sumă totală a angajamentelor de 365,3 milioane de dolari şi 8 granturi cu un buget total de 14,4 milioane de dolari. Din momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale, această instituţie financiară internaţională a realizat în ţara noastră 60 de proiecte în sumă de peste un miliard de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite