Dodon, despre propunerea PAS ca statul să ofere 75% din salariul de bază pentru cetăţenii aflaţi în şomaj tehnic: „De unde să luăm bani?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu si Igor Dodon presedinte.md

Igor Dodon spune că nu este posibil ca statul să subvenţioneze şomajul tehnic cu 75% din salariul de bază, pe motiv că acest lucru ar costa statul nu mai puţin de 3 miliarde de lei lunar, bani pe care statul nu-i are.

„Salariul fondului de retribuire a muncii pe economie, lunar, este de 4-5 miliarde de lei. 75% din 5 miliarde e 3,5 miliarde de lei să plăteşti salarii. Spuneţi, vă rog, de unde să luăm suplimentar din bugetul de stat 3 miliarde de lei? Ori trebuie să majorăm impozitele, ceea ce este o prostie în situaţie de criză, sau trebuie să micşorăm cheltuielile. Ce să facem? Să nu plătim pensiile şi salariile la bugetari? De aceea, atunci când se vine cu propuneri care sună bine pentru populaţie, haideţi să vedem de unde să luăm aceşti bani”, a declarat Igor Dodon la emisiunea „Preşedintele răspunde”.

Amintim că PAS propune subvenţionarea şomajului tehnic în proporţie de 75% din salariul de bază pe o perioadă de 3 luni (dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie), pentru angajaţii companiilor care şi-au întrerupt activitatea în baza deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Aceasta măsură va asigura păstrarea locurilor de muncă pentru cetăţenii afectaţi şi va preveni falimentarea agenţilor economici pe perioada crizei active. Conform estimărilor, circa 150.000 de angajaţi, sau 20% din angajaţii în sectorul privat, ar putea fi afectaţi de şomaj tehnic.  PAS a comunicat că subvenţionarea şomajului tehnic pe o perioadă de 3 luni din partea statului ar costa aproximativ 2,7 miliarde de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite