Dodon, despre haosul de la Parlament:  „Unii aşa-numiţi „oameni buni” s-au comportat violent şi neobrăzat la tribuna celui mai important for politic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, a comentat incidentele de la Parlament de joi, 3 decembrie, când şedinţele în plen au fost întrerupte de câteva ori, după ce deputaţii Platformei DA şi PAS au blocat tribuna Parlamentului pentru a nu le permite deputaţilor socialişti şi celor din Partidul Şor să adopte o serie de legi controversate, printre care reducerea atribuţiilor noului preşedinte al ţări.

„Stimaţi cetăţeni, este trist pentru ţară când schimbarea politică presupune nu mai multă ordine şi mai multă eficienţă în guvernare, ci provocarea de instabilitate, haos şi promovarea în continuare a urii. Anume un asemenea spectacol – de instabilitate, haos şi ură – a fost demonstrat azi în Parlament de fracţiunile de dreapta”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Dodon a menţionat că „unele persoane nicidecum nu pot ieşi din emoţiile campaniei electorale şi îmi pare rău că, în loc să demonstreze cultură înaltă, unii aşa-numiţi „oameni buni” s-au comportat violent şi neobrăzat la tribuna celui mai important for politic al ţării – au răcnit, au stropit cu apă, au lovit, au blocat darea de seamă a miniştrilor, au rupt microfoane.”

„Eu am acceptat aşa cum se cuvine decizia alegătorilor din 15 noiembrie. Nu am protestat, nu am chemat lumea în stradă, nu am blocat în vreun fel procedura de transmitere a mandatului de preşedinte. Comportaţi-vă şi voi respectuos, nu apelaţi la violenţă şi destabilizare, fiindcă statul este mai presus de voia voastră, iar deciziile politice în Legislativ se iau cu majoritatea voturilor, nu cu pumnul şi bâta.

Stimaţi deputaţi, ce model de comportament oferiţi dumneavoastră cetăţenilor? Ce trebuie să creadă oamenii de rând despre aleşii poporului? Ce cred oficialii străini despre noi, despre clasa politică? Unii ca voi au distrus deja Preşedinţia şi Parlamentul pe 7 aprilie 2009. Vreţi să repetaţi faptele lor „eroice” şi să daţi încă o dată foc la instituţiile statului? Eu vă îndemn să vă liniştiţi şi să conştientizaţi răspunderea enormă care vă revine”, a declarat Dodon.

Preşedintele în exerciţiu a accentuat că „democraţia înseamnă dialog, polemici, certuri, dacă e cazul, dar în limita bunului simţ, cu abordare civilizată şi cu respect faţă de oponent şi mai ales faţă de cetăţenii care sunt martori la ceea ce fac politicienii. Dacă nu vă convin proiecte de legi, veniţi cu amendamente, cu alternative, adresaţi-vă la Curtea Constituţională, amânaţi votarea lor, la urma urmelor, dar nu transformaţi Parlamentul în teatrul absurdului sau în ring de box.”

„Vă amintesc, doamnelor şi domnilor deputaţi, că aveţi un Preşedinte nou ales. Şi de asemenea vă amintesc că nu există în prezent o coaliţie de guvernare, însă o asemenea coaliţie poate fi creată de doamna Maia Sandu şi de adepţii dumneaei din Parlament, inclusiv cu participarea domnilor Candu, Filip şi alţii. Voturi aveţi suficiente, dacă veţi căuta”, a spus Dodon.

„Dacă nu vă place Guvernul Chicu, iniţiaţi demisia acestuia, îl daţi jos şi alegeţi un alt prim-ministru sau puteţi organiza alegeri parlamentare anticipate. Dar respectaţi procedurile legale. Şi nu cereţi ultimativ, căci nu aveţi un asemenea drept nici legal, nici moral, nici politic. Socialiştii nu-şi pot permite să abandoneze responsabilităţile de guvernare azi, în prag de iarnă, în plină pandemie şi în criză economică”, a mai spus Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite