Dodon: Decizia CSJ creează un precedent periculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Preşedintele Igor Dodon susţine că decizia Curţii Supreme de Justiţie din 25 iunie creează un precedent periculos şi va avea consecinţe foarte serioase pe termen lung, inclusiv în perspectiva alegerilor parlamentare.

„Tot ce se întâmplă acum este rezultatul guvernării euro-unioniştilor pe parcursul a nouă ani. Bruxelles, SUA, Bucureşti au investit politic şi financiar în aceste guverne, deseori închizând ochii la toate fărădelegile din aceşti ani, fiindcă prioritară a fost geopolitica, nu calitatea guvernărilor şi soarta cetăţenilor”, menţionează Igor Dodon într-un mesaj postat pe Facebook.

„Haosul şi ruşinea pe care le vedem azi în Moldova este rezultatul guvernării de după 2009. Unioniştii de azi, cei de la putere şi cei din opoziţie, sunt creaturile politice ale guvernărilor „proeuropene” din aceşti ani. Ei toţi împreună, şi cei din majoritatea parlamentară, şi liderii protestelor din stradă, au creat sau au salutat crearea AIE1, AIE2, AIE3, de fiecare dată alegând „răul mai mic”. Acum culeg roadele”, susţine Igor Dodon.

Preşedintele afirmă că forţele sănătoase de stânga se pregătesc foarte serios de alegerile parlamentare. În opinia sa, la modul practic, de pe acum se impun două scenarii postelectorale.  „Primul scenariu, cel mai probabil, este preluarea majorităţii mandatelor de către socialişti, care de unii singuri vor crea Guvernul. Deocamdată, toate evenimentele, inclusiv discreditarea euro-unioniştilor, duc spre acest scenariu, pozitiv pentru Moldova. Al doilea scenariu ca probabilitate este declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, imediat după alegerile parlamentare ordinare. Chiar dacă Occidentul va face presiuni, ca de fiecare dată, pentru o nouă coaliţie proeuropeană, cetăţenii nu le vor permite liderilor PAS şi PPPDA să facă alianţă cu PDM şi Plahotniuc”, menţionează Igor Dodon.

Potrivit lui, în asemenea caz, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile, poate chiar în aceeaşi perioadă cu cele locale din 2019. Şeful statului mai spune că în cazul alegerilor parlamentare anticipate PSRM va lua cu siguranţă majoritatea în Parlament. Cât priveşte Chişinăul, rămâne acum în responsabilitatea consilierilor municipali. „Şi sunt sigur că Ion Ceban (liderul Fracţiunii PSRM în CMC, n.r.) şi echipa sa vor continua promovarea proiectelor sociale şi se vor ocupa de rezolvarea celor mai stringente probleme ale orăşenilor. El a fost nedreptăţit prin decizia abuzivă a judecăţii, deoarece nu au existat contestaţii împotriva lui şi, în cazul anulării votului lui Andrei Năstase, trebuia să fie organizat în mod repetat al doilea tur al alegerilor din municipiul Chişinău, cu participarea lui Ion Ceban”, a notat Igor Dodon.

Luni seara, 25 iunie, Curtea Supremă de Justiţie a menţinut în vigoare deciziile Curţii de Apel Chişinău şi Judecătoriei municipiului Chişinău de invalidare a alegerilor locale noi ale primarului de Chişinău. Susţinătorii primarului ales, Andrei Năstase, organizează proteste.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite