Dodon critică Rusia pentru că „s-a grăbit” şi a semnat în 1812 Tratatul de la Bucureşti: Astăzi Moldova putea avea un teritoriu mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul vizitei oficiale în Federaţia Rusă, Igor Dodon a ţinut un discurs în faţa studenţilor şi a profesorilor de la Universitătea de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov”. Preşedintele a vorbit despre principalele etape de dezvoltare ale Republicii Moldova, menţionând şi cât de important a fost anul 1812 în istoria ţării, când a fost semnat Tratatul de la Bucureşti.

Igor Dodon a afirmat că, în anul 1812, jumătate din „Moldova istorică devine parte a Imperiului Rus”, în urma Păcii de la Bucureşti. 

În continuare, şeful statului le-a spus studenţilor că oponenţii săi adesea îi reproşează că dânsul vorbeşte doar de bine despre Rusia.

„Eu voi spune şi ceva de rău. Rusia s-a grăbit în 1812 (...) şi a semnat Pacea şi a divizat Moldova, iar Moldova istorică e şi jumătate din România. Au împărţit-o în două pe Prut, jumătate a luat-o Rusia, iar jumătate a rămas în Imperiul Otoman. Dacă atunci nu se grăbeau (ruşii), Moldova era să fie mai mare”, a declarat Dodon.

Apoi, preşedintele a precizat că din 1812 Moldova a fost denumită în Basarabia şi a devenit parte a Imperiului Rus.

„Aici un moment important, luând în considerare ceea ce se întâmplă actualmente, mă refer la acele conflicte în lumea ortodoxă. Biserica moldovenească devine parte a Bisericii ortodoxe ruse”, a accentuat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite