Dodon consideră că nu există motive ca Parlamentul moldovean să impună vize ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat pentru ziarul rus Izvestia că nu există motive ca Parlamentul moldovean să impună vize ruşilor, relatează Tass.

”Nu văd motive să se impună vize. Nu văd vreun motiv ca (Republica) Moldova (să impună vize), mai ales că peste 560.000 de concetăţeni de-ai noştri se află în Federaţia rusă”, a declarat el pentru cotidianul rus, care l-a invitat să comenteze această iniţiativă a Legislativului, aflată în dezbatere.

Dodon a apreciat că aceasta este o provocare, a inamicilor din spatele ei, faţă de cooperarea moldoveano-rusă şi că îi va afecta în principal de cetăţenii moldoveni.

Liderul de la Chişinău a condamnat anterior faptul că Guvernul moldovean l-a declarat persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, la 2 august. El a apreciat că această decizie implică ţara într-un conflict diplomatic şi politic fără precedent în ultimul sfert de secol.

Dodon a dat vina declarării lui Rogozin persona non grata pe Partidul Democrat (PDM, la putere), pe care-l acuză că nu este interesat de o consolidare a relaţiilor cu Rusia.

Rogozin este copreşedintele Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică şi reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

Pe de altă parte, Vladimir Jabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Consiliului Federaţiei ruse, Camera superioară a Parlamentului rus, s-a declarat sceptic în legătură cu impunerea de către Parlamentul moldovean a unui regim obligatoriu de vize ruşilor.

”introducerea vizelor va afecta în principal numărul vast de cetăţeni moldoveni care muncesc în Rusia. Eu  cred că unele partide moldovene nu vor susţine această iniţiativă înainte de alegeri”, a declarat Jabarov pentru Tass.

Potrivit senatorului rus, asemenea propuneri apar în legătură cu viitoarele alegeri şi cu conflictul prooccidentalilor moldoveni cu preşedintele prorus.

În acest moment, această iniţiativă nu are perspective tangibile, a apreciat Jabarov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite