Mesajul lui Dodon pentru cetăţenii români: Sunteţi o minoritate în Moldova şi nu trebuie să vă suiţi în cap VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon este indignat că mai multe primării din Republica Moldova au votat o declaraţie simbolică de unire cu România, iar autorităţile nu întreprind nimic pentru a contracara aceste acţiuni pe care şeful statului le califică drept neconstituţionale. Preşedintele a subliniat că a sesizat Procuratura Generaşă şi Serviciul de Informaţii şi Securitate pe acest caz, solicitând şi o reacţie de la Guvern.

„Eu cred că nu e un caz unitar, fiindcă toate declaraţiile sunt de acelaşi tip, se vede că sunt pregătite undeva în altă parte. Am informaţii că unii dintre aceşti consilieri nici nu au ştiut, s-au semnat în locul lor. Unii au fost speriaţi, unii au fost motivaţi (financiar), trebuie să ne clarificăm. Este o instituţie în stat, Preşedinţia, care nu este controlată de cei care vor unirea”, a declarat Igor Dodon joi, 1 februarie, la emisiunea „Accent direct” de la NTV Moldova.

Şeful statului susţine că ceea ce se întâmplă în ultimii ani „este o situaţie foarte gravă, alarmantă”. 

În opinia sa, unionismul este echivalentul separatismului: „Eu altfel nu o să le numesc, fiindcă unionismul nu este altceva decât lichidarea statalităţii Republicii Moldova”. 

„Nici într-un stat cei de la guvernare nu au permis să se meargă atât de mult pe subiectele de lichidare a statalităţii ca în Republica Moldova”, a completat preşedintele.

Dodon a reiterat că fostul lider de la Cotroceni Traian Băsescu trebuie declarat persona non-grata în Republica Moldova, pentru că promovează ideea unirii cu România.

„Imaginaţi-vă că un fost preşedinte al Republicii Moldova se duce în România şi începe astfel de activitate. El în două-trei zile o să fie legat şi expulzat din ţară. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în relaţiile dintre România şi Ungaria”, a continuat şeful statului.

Igor Dodon a precizat că „unii se consideră români”, însă ei sunt o „minoritate micuţă, majoritatea ne considerăm moldoveni”. 

„Eu vă stimez că sunteţi o minoritate în Republica Moldova, vă stimez opinia, dar asta nu înseamnă că voi trebuie să vă suiţi în cap la noi. Noi ce să facem în cazul ăsta, noi ceilalţi 70-80% din moldovenii din Republica Moldova care suntem categoric împotriva la astfel de procese. Voi înţelegeţi unde ne împingeţi?”, s-a întrebat retoric preşedintele.

Începând cu minutul 26:00

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite