Dodon le cere autorităţilor locale care au semnat declaraţiile de unire să răspundă penal: Sunt acţiuni trădătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi sunt acţiuni simbolice, Igor Dodon condamnă declaraţiile de unire semnate de către autorităţile locale a cinci sate din Republica Moldova. Şeful statului susţine că orice tentativă care are drept scop acapararea sau înstrăinarea teritoriului ţării, orientată spre lichidarea statului, va primi un răspuns pe potrivă din partea moldovenilor.

„Îmi exprim ferma convingere că poporul multietnic al Republicii Moldova este mândru de statul său şi este gata să-l apere”, a menţionat Igor Dodon.

Preşedintele a subliniat că „statalitatea moldovenească are o istorie de aproximativ 700 de ani”. 

„Astăzi, cineva încearcă să verifice cât de trainic este statul şi încrederea cetăţenilor Republicii Moldova în acesta. Încercările respective vor suferi un fiasco. Aceste acţiuni trădătoare sunt sortite unui eşec total”, a subliniat Dodon.

Potrivit lui, toate acestea au loc pe fundalul unor campanii fără precedent, desfăşurate pe teritoriul Republicii Moldova, de denigrare a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, de respingere a conceptului de statalitate. 

„Aceste campanii sunt desfăşurate deschis şi liber în instituţiile publice din localităţile Republicii Moldova, de aşa-numitele forţe unioniste cu caracter anticonstituţional. Este vorba în primul rând despre instituţiile educaţionale: gimnazii, colegii, instituţii de învăţământ superior, dar şi alte instituţii publice, în care sunt interzise orice manifestări de acest fel”, a notat şeful statului.

Dodon a condamnat nu doar semnarea declaraţiilor simbolice de unire, dar şi „indiferenţa, neglijenţa sau poate rea-intenţia a unor astfel de instituţii, cum ar fi SIS-ul, MAI, Procuratura Generală, care ar trebui să contracareze aceste manifestări”.

În acest context, el a solicitat atât Guvernului, Parlamentul, cât şi instituţiilor menţionate să ia atitudine faţă de aceste fenomene „distructive în cel mai scurt timp, să condamne şi să iniţieze procedura de tragere la răspundere în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale a tuturor celor care se fac vinovaţi de organizarea şi desfăşurarea acestor acţiuni, dar şi de neglijenţă în serviciu a responsabililor din organele de drept ale Republicii Moldova”.

„În temeiul art.77 al Constituţiei Republicii Moldova solicit rapoarte de la instituţiile abilitate şi dispun convocarea Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căruia urmează să luăm atitudine cu privire la acţiunile îndreptate împotriva suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a adăugat Igor Dodon.

După ce Primăria comunei Parcova din raionul Edineţ a votat marţi, 23 ianuarie, o Declaraţie simbolică de Unire cu România, alte patru localităţi din Republica Moldova s-au alăturat acestei acţiuni.

Este vorba de primăriile satelor Ulmu, Bardar, şi Ruseştii Noi, toate din raionul Ialoveni. La fel, Declaraţia de Unire a fost semnată şi de Primăria satului Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite