DOCUMENT Rusia intenţionează să anexeze toate regiunile ruseşti din Ucraina, inclusiv Kievul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentul ce dezvăluie planul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de ocupare a Ucrainei, elaborat de Consiliul Naţional de Securitate din Rusia încă în timpul protestelor de pe Euromaidan din Kiev, a ajuns în presa din Ucraina.

Rusia intenţionează să anexeze „toate regiunile ruseşti din Ucraina", inclusiv Kievul, arată documentul „Criza din Ucraina", postat pe Facebook de Katia Gorcinskai, jurnalist la publicaţia „The Kyiv Post”.

Documentul, care a fost cel mai probabil, elaborat de Consiliul Naţional de Securitate din Rusia încă în timpul protestelor de masă din Kiev, include şase puncte.

Autorii menţionează din start că Rusia nu poate sta şi privi la „strădaniile a milioane de compatrioţi şi respectiv trebuie să ia măsuri pentru a asigura siguranţa cetăţenilor ruşi şi realizarea intereselor de stat ale Rusiei”.

Documentul prevede că „numai intrarea deplină a teritoriilor ruseşti din Ucraina şi anume a Crimeei, regiunilor Lugansk, Doneţk, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Cernigov, Sumî, Harkov, Kiev, Herson, Nikolaev şi Odesa în componenţa Rusiei poate garanta pacea, securitatea şi prosperitatea populaţiei lor, precum şi protecţia sigură a intereselor Rusiei”.

„Asigurarea punerii în aplicare a acestei sarcini este posibilă doar luînd sub control capitala Ucrainei, oraşul-erou Kiev. Analiza evenimentelor din 1994 (trădarea lui Kucima), 2004 ( aşa-numita Revoluţie Portocalie ) şi 2013 (revolta din Kiev) indică faptul că o garanţie de încredere a unui asemenea control poate fi obţinută numai prin utilizarea forţelor armate, a organelor de drept şi serviciilor speciale a Federaţiei Ruse", se mai spune în document.

Planul, de asemenea, ia act de faptul că reprezentanţii pro-ruşi din cadrul aşa-zisei elite ucrainene nu mai sunt credibili, la fel ca şi Viktor Ianukovici, care a fost invitat pentru discuţii, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci.

„Destabilizarea situaţiei de la Kiev ar trebui să-l determine pe Ianukovici să dizolve Rada Supremă şi să rămână astfel unica autoritate legitimă în Ucraina. În această situaţie, adresarea lui Ianukovici către conducerea Rusiei va oferi fundamentarea juridică a participării noastre la stabilizarea situaţiei din Ucraina şi va limita posibilă reacţie negativă a SUA şi altor ţări occidentale. Analiza posibilităţilor noastre în Europa, ne permite să prezicem o reacţie destul de apatică a celor mai importante ţări europene în astfel de circumstanţe", se mai menţionează în document.

De asemenea, „în perioada de haos” la Kiev era planificată „neutralizarea celor mai importanţi reprezentanţi ai opoziţiei banderoviste” şi demonstrarea ”chipului adevărat al fascismului ucrainean”. Planul prevedea atacul „huliganilor fascişti" asupra ambasadei Poloniei, ţărilor baltice, reprezentanţa Comisiei Europene, NATO şi reşedinţele ambasadorilor.

„Trebuie asigurată neutralizarea celor mai proeminenţi membri ai opoziţiei banderoviste; întreaga lume, inclusiv Kievul, ar trebui să vadă adevărata faţă a fascismului ucrainean. Pentru aceasta trebuie asigurată colectarea şi documentarea dovezilor atrocităţilor şi exceselor comise de militanţii ai partidului „Svoboda", precum şi a grupului extremist „Pravîi sector", se spune în document.

Ultimul punct al planului prevede că „în rezultatul operaţiunilor de stabilizare trebuie să fie create condiţii favorabile pentru aprofundarea în continuare a participării Ucrainei în procesele de integrare în spaţiul CSI".

image
image

   Reţeta rusă de destabilizare a Ucrainei: mafioţi, oligarhi şi politicieni

Un procuror din Doneţk, care a refuzat să fie numit din motive de siguranţă personală, a declarat pentru publicaţia americană Daily Beast că huliganii locali care operează în rândul protestele pro-ruse din estul Ucrainei, se conformează direct instrucţiunilor primite de la grupările de crimă organizată strânse legate de Kremlin.

Noua politică expansionistă a Federaţiei Ruse

Discursul preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin, în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus şi a reprezentanţilor unităţii teritorial-administrative ucrainene Republica Autonomă Crimeea, a dat startul procesului de anexare a Crimeii la Rusia.

VIDEO Adevărul Live: Moldova, următoarea victimă a Rusiei?

Anunţul comandantului suprem al forţelor NATO despre riscul unei intervenţii militare ruse în Transnistria a crescut îngrijorarea cu privire la faptul că Moldova ar putea deveni următoarea „victimă“ a Moscovei. Cristian Unteanu, şi Victoria Bucătaru, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă din Chişinău, au comentat ameninţările iminente la adresa securităţii regionale, într-o nouă ediţie Adevărul Live.

Dan Nicu: Rusia trebuie oprită

Excepţionalismul rusesc a generat abordări care fac astăzi Rusia să ignore atât vecinii, partenerii şi alte puteri ale lumii, cât şi propriile ei obligaţii internaţionale, asumate de bună voie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite