DOCUMENT Raportul Comisiei de anchetă Open Dialog a fost desecretizat:  Organizaţia a promovat interesele lui Platon şi a acţionat contra R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament chisinau foto Facebook Andrian Candu

Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor ce ţin de imixtiunea Fundaţiei „Open Dialog” şi a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale R. Moldova a fost desecretizat luni, 17 decembrie. Iniţiatorii Comisiei spun că fundaţia respectivă ar fi finanţat unele partidele de opoziţie, mai exact fiind vorba despre PAS şi PPDA.

După procedura de desecretizare, Raportul Comisiei de anchetă a fost publicat pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova şi a fost transmis Parlamentului European, Comisiei Europene, Departamentului de Stat şi Congresului Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Parlamentului României, Poloniei şi Ucrainei, OSCE, Consiliului Europei, ONU, altor organizaţii internaţionale şi agenţii naţionale.

Potrivit concluziilor raportului, interesul Open Dialog pentru Republica Moldova a apărut odată cu reţinerea Lui Veaceslav Platon. În raport se menţionează că Open dialog a apărat interesele lui Platon şi a acţionat alături de serviciile secrete ruse în detrimentul intereselor R. Moldova.

În document este subliniat că Open Dialog a fost finanţat din livrare de armament în statele implicate în conflicte regionale, din schema de spălare de bani „Landromatul rusesc” şi chiar din frauda bancară din Moldova.

Raportul mai spune că „Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr şi liderii acestora au beneficiat de finanţări ilegale din partea FOD şi nici nu au declarat în modul corespunzătr aceste finanţări”.

Parlamentul a audiat şi a aprobat vineri, 16 noiembrie, raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind posibila imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog, condusă de către Ludmila Kozlowska, în politica internă a Republicii Moldova. Iniţiatorii Comisiei spun că fundaţia respectivă ar fi finanţat unele partidel de opoziţie, mai exact PAS şi PDA. La rândul său, potrivit Comisiei, Open Dialog a fost finanţată din spălări de bani etc.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a prezentant un rezumat al constatărilor Comisiei parlamentare de anchetă privind posibila imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog în politica internă a Republicii Moldova, subliniind că „lucrurile sunt destul de grave”, iar dacă se va demonstra că Maia Sandu şi Andrei Năstase au acţionat conştient în interesele Open Diloag promovate contra Moldovei, aceştia ar putea fi pasibili de răspundere penală.

Andrian Candu a accentuat că Open Dialog este finanţată din tranzacţii cu Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, din livrare de armament în statele implicate în conflicte regionale, plăţi din zone offshore cu provenienţă dubioasă, din schema de spălare de bani „Landromatul rusesc” şi chiar din frauda bancară din Moldova.

„Este clar că această organizaţie şi felul cum ea lucrează nu este altceva decât un vehicul şi o schemă folosită de serviciile secrete a Federaţiei Ruse, FSB, împotriva statelor cum sunt, ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Moldova. Persoanele care sunt implicate, originare inclusiv din regiunea Crimeea, cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Kzahstanului, unii care sunt fugari, unii care sunt deja în căutare internaţională, unii care sunt cu dosare şi procese pierdute în Marea Britanie, fac parte din tot ceea ce înseamnă război hibrid pornit de Federaţia Rusă împotriva unor state, inclusiv împotriva R. Moldova”, a declarat Andrian Candu.

Reacţia Partidului Acţiune şi Solidaritate

„Regimul vrea să fraudeze alegerile, inclusiv prin fabricarea unei minciuni ca cea cu sirenii din campania prezidenţială. PAS nu are nicio conexiune cu Ludmila Kozlovska şi fundaţia „Open Dialog” şi nu a fost finanţat niciodată de această fundaţie. Unica acuzaţie aberantă care se aduce este faptul că Maia Sandu a participat la o conferinţă, la invitaţia mai multor membri respectaţi ai Parlamentului European, cu finanţarea biletului şi a cazării de această fundaţie cu care colabora Parlamentul European.

Venim cu un îndemn către întreaga societate şi către presă să oprim această mascaradă, căci prin promovarea discuţiilor despre acest subiect nu facem decât să promovăm o minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin şi să amplificăm o înşelăciune creată de regim pentru a devia atenţia de la probleme grave şi de la investigaţii serioase. E ca şi cum am investiga dacă Maia Sandu cu Angela Merkel au decis să aducă 30.000 de sirieni la Cahul sau au decis să-i distribuie câte 1.000 în fiecare raion”.

Lidera PAS, Maia Sandu, şi preşedintele PDA, Andrei Năstase, au refuzat să se prezinte la şedinţa Comisiei parlamentare de anchetă privind posibila imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog în politica internă a Republicii Moldova. Aceştia au precizat că vor accepta să vină la şedinţa Comisiei numai dacă ea se va desfăşura cu uşile deschise.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite