Guvernul Chicu, învestit în funcţie. Premierul şi o parte din miniştri sunt consilierii lui Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu presedinte.md

Parlamentul Republicii Moldova, cu votul deputaţilor PSRM şi PDM, a oferit vot de încredere Guvernului condus de Ion Chicu. Noul premier, dar şi o parte din miniştri sunt persoane apropiate de Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor. În aceste condiţii a fost pus capăt alianţei PSRM-ACUM, iar Guvernul Chicu este considerat a fi „minoritar”, pe motiv că nu are sprijinul unei alianţe de guvernare.

În timp ce Igor Dodon şi Socialiştii numesc noul Guvern ca fiind unul tehnocrat, reprezentanţii opoziţiei spun că este Guvernul lui Igor Dodon şi al lui Vlad Plahotniuc.

Şase membri ai Guvernului Chicu sunt actuali consilieri ai preşedintelui Igor Dodon: Ion Chicu (premier); Aurelian Ciocoi (ministru de Externe); Ion Perju (ministru al Agriculturii); Viorica Dumbrăveanu (ministru al Sănătăţii); Corneliu Popovici (ministru al Educaţiei); Victor Gaiciuc (ministru al Apărării).

Fadei Nagacevschi, juristul PSRM şi consilierul Zinaidei Greceanîi pe probleme juridice, numit la funcţia de ministru al Justiţiei.

Alexandru Flenchea, şeful Biroului politici de reintegrare, numit la funcţia de ministru pentru Reintegrare.

Sergiu Peşcuţa, şeful Serviciului Fiscal de Stat, numită la funcţia de ministru al Finanţelor.

Anatol Usatîi, fost secretar de stat în Guvernul Filip, numit la funcţia de ministru al Economiei.

Premierul Ion Chicu a mai deţinut pentru o perioadă scurtă funcţia de secretar de stat al Finisterului Finanţelor, ianuarie-decembrie 2018. În 2008-2009, a fost consilierul prim-ministrului comunist Zinaida Greceanîi, actualul lider PSRM şi preşedinte al Parlamentului. În perioada 2006-2008, a deţinut funcţia de viceministru al Finanţelor. 

Amintim că Partidul Socialiştilor, condus de Zinaida Greceanîi, a anunţat că va susţine iniţiativa lui Igor Dodon privind crearea unui guvern minoritar, „format din profesionişti, din oameni apolitici şi tehnocraţi”. Anunţul a fost făcut în contextul refuzului Blocului ACUM de a accepta învestirea în funcţie a unui guvern PSRM-ACUM, care să nu fie condus de Maia Sandu.

De asemenea, Zinaida Greceanîi a accentuat că lidera PAS, Maia Sandu, nu va mai fi acceptată la funcţia de premier.

Guvernul Maiei Sandu a fost demis marţi, 12 noiembrie, cu voturile deputaţilor din fracţiunea PSRM şi PDM, la doar cinci luni de la învestirea în funcţie. Moţiunea de cenzură a fost înregistrată de deputaţii PSRM, aflaţi în alianţă de guvernare cu Blocul ACUM, după ce Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierul să poată selecta candidaţii pentru funcţia de procuror general.

Criza politică de la Chişinău a început pe 6 noiembrie, când Ministerul Justiţiei a anunţat că anulează concursul prin care au fost selectaţi patru candidaţi la funcţia de procuror general, pe motiv că unii membri ai comisiei de selectare a candidaţilor ar fi viciat concursul, acordând punctaj intenţionat eronat unor candidaţi.

Imediat a urmat anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierului să-i revină atribuţa de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general. Maia Sandu şi-a justificat acţiunea prin faptul că doreşte să se asigure că la şefia Procuraturii va ajunge o persoană independentă. Maia Sandu a declarat că Igor Dodon şi PSRM au frică de un procuror independent şi din acest motiv vor demiterea Guvernului.

De partea cealaltă, socialiştii au acuzat-o de încălcarea acordului alianţei de guvernare ACUM-PSRM, dar şi mai grav - de încălcarea Constituţiei când Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru asoptarea legii în varianta nouă. Din acest motiv, PSRM a înaintat o moţiune de cenzură cu scopul de a demite Guvernul, învestit în funcţie inclusiv cu voturile deputaţilor PSRM. Igor Dodon a afirmat că Maia Sandu intenţionat a provocat această criză pentru că se pregăteşte de alegerile prezidenţiale şi ar avea nevoie să-şi crească popularitatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite