Dmitrii Rogozin, declarat persona non grata în Republica Moldova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a fost declarat miercuri, 2 august, persona non grata în Republica Moldova, după ce ministrul de Externe de la Chişinău, Andrei Galbur, a făcut o solicitare în acest sens către Guvern.

Decizia Guvernului de la Chişinău a fost luată ca urmare a declaraţiilor ofensatoare ale lui Rogozin la adresa autorităţilor moldovene.

„În ultimul timp, viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a făcut o serie întreagă de declaraţii şi comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator şi neprietenesc”, a menţionat Galbur.

Dmitrii Rogozin a adresat mai multe mesaje denigratoare la adresa autorităţilor de la Chişinău şi de la Bucureşti, după ce România i-a interzis acestuia survolarea spaţiului său aerian.

Oficialul rus l-a numit pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, membru al unei structuri mafiote care controlează Republica Moldova. 

De asemenea, într-un mesaj pe Twitter, Rogozin s-a adresat către România cu următorul mesaj: „Aşteptaţi un răspuns, nemernicilor”.

Tot în contextul acestor declaraţii, în cadrul unui interviu pentru Rossia 24, vicepremierul rus i-a numit pe veteranii războiului de pe Nistru „naziştii români şi moldoveni”.

De ce a făcut Rogozin cale-ntoarsă

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, nu a ajuns la Chişinău. Cursa aeriană la bordul căreia se afla oficialul rus a făcut cale întoarsă, deoarece România nu a permis survolarea spaţiului său aerian din cauză că Rogozin s-ar afla în lista persoanelor care au interdicţie de a călători în spaţiul UE, în urma sancţionilor impuse de europeni Rusiei.

Rogozin trebuia să vină la Chişinău pentru a participa la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii.

Evenimentul spre care se îndrepta delegaţua rusă nu a fost coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe, motiv pentru care Chişinăul l-a avertizat atât pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, dar şi pe vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, ca oficialii ruşi să se abţină de la participarea la acţiunile din Transnistria.

Tot în acest context, un grup de artişti ruşi care intenţionau să participe la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii a fost reţinut joi, 27 iulie, pe Aeroportul internaţional Chişinău. 

De asemenea, deputatului Dumei de Stat de la Moscova Pavel Şperov i-a fost interzis accesul în Republica Moldova. În pofida faptului că oficialul rus ar fi prezentat paşaportul său diplomatic, autorităţile moldovene nu l-au lăsat să părăsească Aeroportul Internaţional Chişinău şi l-au trimis înapoi în Federaţia Rusă cu prima cursă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite