VIDEO Dmitri Rogozin: „Domnilor din România, în curând vă vom explica totul - cine sunteţi şi ce credem despre voi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Rogozin FOTO Mediafax/AFP
Dmitri Rogozin FOTO Mediafax/AFP

Aflat în vizită în Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe contul său de Twitter că, la cererea SUA, autorităţile de la Bucureşti au decis să interzică tranzitul avionului său prin spaţiul aerian românesc şi că data viitoare va zbura cu bombardierul strategic TU-160. Vicepremierul rus a făcut „o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional”, a apreciat Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE 01.20 Într-un nou mesaj postat pe reţeaua Twitter, pe contul său oficial, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, scrie că delegaţiile guvernamentale din România şi Moldova sunt aşteptate cu „nerăbdare” la Moscova.

„Aşteptăm acum cu nerăbdare o vizită la Moscova a unor delegaţii guvernamentale din România şi Moldova”, a notat Dmitri Rogozin pe contul său de Twitter, sâmbătă seara. În cadrul aceluiaşi mesaj, oficialul rus a ataşat şi un link către un reportaj realizat de postul de televiziune Rossia 24 în legătură cu dificultăţile pe care delegaţia rusă le-a avut în drumul său către Moscova.

Dmitri Rogozin a anunţat că la momentul întoarcerii în capitala Rusiei, avionul său, venind de la Chişinău, a fost obligat să se întoarcă din drum din cauza unui avion de interceptarea ucrainene. 

Tot sâmbătă seară, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, pentru Mediafax, că vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, era nervos atunci când a spus că va utiliza data viitoare un bombardier rus. „A vorbit gura fără el”, a comentat Traian Băsescu.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a difuzat un comentariu în legătură cu vizita privată în Republica Moldova a viceprim-ministrului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, în care anunţă că autorităţile moldovene au reţinut cutii conţinând „liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei”, pe care urmau să le transporte oficialii ruşi cu ruta specială de avion la Moscova.

UPDATE 19.40 După ce Ministerului român al Afacerilor Externe a cerut explicaţii Moscovei pentru afirmaţia vicepremierului rus, Dmitri Rogozin a postat atât pe contul său de Twitter, cât şi pe cel de Facebook: „Ei bine, domnilor din România, în curând vă vom explica totul - cine sunteţi şi ce credem despre voi”.

image

UPDATE 18.30 Băsescu: Cei ce au luat decizia legat de Rogozin cred că ştiu ce fac, cum interpretează restricţiile

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, despre restricţia intrării vicepremierului rus Dmitri Rogozin în spaţiul aerian românesc, că el crede că „cei care au luat decizia” „ştiu ce fac şi cum interpretează restricţiile puse unor persoane”, Rogozin fiind una dintre aceste persoane.

UPDATE 16.30 Rogozin a ajuns deja la Moscova

„Pot să mă caute în avionul în care eu nu sunt. Salut din Moscova“, a scris Rogozin pe Facebook, postând şi o fotografie din aeroportul Domodedovo. Aceasta denotă că Rogozin a zburat cu un avion al companiei Siberia Airlines de pe cursa Chişinău-Moscova.

„Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru să se întoarcă din drum”, a mai scris vicepremierul rus într-un mesaj postat pe Twitter.

 Avionul în care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a sosit ieri la Chişinău, pentru a participa la festivităţile dedicate Zilei Victoriei la Tiraspol, a fost întors din zbor, înapoi la Chişinău. Reprezentanţii Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova au declarat, pentru Publika TV, că Rogozin nu se afla la bordul aeronavei. Şi reprezentanţii Ministerului de Externe de la Chişinău au confirmat faptul că avionul a făcut cale întoarsă după ce a intrat în spaţiul aerian al Ucrainei, din motive tehnice, însă au precizat că vicepremierul rus a plecat spre capitala Rusiei din Chişinău cu un avion de linie.

Reporterii deschide.md l-au aşteptat la Aeroportul Internaţional Chişinău pe Dmitri Rogozin. Potrivit lor, Rogozin a ajuns la aeroport la ora 13:23. A fost escortat de o echipă de securitate a Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi s-a deplasat cu automobilul ambasadei, dar fără drapelul protocolar al Federaţiei Ruse.

Sursa video: Deschide.md

UPDATE 15.15 MAE cere explicaţii Moscovei

Afirmaţiile vicepremierului rus Dimitri Rogozin au determinat reacţia Ministerului Afacerilor Externe. Oficialii MAE au luat notă „cu surprindere” de postarea făcută de Rogozin pe Twitter.

„Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin”, se arată într-un comunicat al MAE.

Mai mult, autorităţile române cer explicaţii Moscovei. „Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităţilor de la Moscova, ministerului rus de externe, să precizeze public dacă afirmaţiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru UE şi NATO”, se mai precizează în document.

Dimitri Rogozin, blocat în Transnistria

„România, la cererea Statelor Unite, a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina iarăşi nu ne permite să tranzităm spaţiul său aerian. Data viitoare voi zbura cu un TU-160 (celebrul bombardier strategic rus supranumit Blackjack (n.r.)”, a ameninţat vicepremierul rus Dmitri Rogozin într-o postare pe contul său de Twitter. Rogozin, care se află, astăzi, la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria, a adăugat că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol. Ulterior, el a scris: „Eu plec în pofida acestei interdicţii”.

După vizita în Transnistria, Rogozin are programată, tot sâmbătă, o întâlnire cu unul dintre vicepremierii de la Chişinău.

„Вот что прислали румыны:

A0990/14 NOTAMN
Q) LRBB/QAFXX/IV/B/E/000/999/
A) LRBB B) 1405091748 C) PERM
E) IT IS NOT PERMITTED TO OVERFLY ROMANIAN AIRSPACE WITH AIRCRAFT CARRYING ON BOARD PERSONS LISTED TO THE EUROPEAN UNION COUNCIL DECISION NO. 2014/145/CFSP OF 17 MARCH 2014, EUROPEAN UNION COUNCIL DECISION NO. 2014/151/CFSP OF 21 MARCH 2014, COUNCIL REGULATION (EU) NO. 269/2014 OF 17 MARCH 2014 AND COUNCIL REGULATION (EU) NO. 284/2014 OF 21 MARCH 2014”, a adăugat Rogozin deja pe contul de Facebook.

Dmitri Rogozin Twitter

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a avertizat, la Tiraspol, că semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova, subliniind că Transnistria este „sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere”.

„Avertizăm în mod direct că (semnarea Acordului de Asociiere cu UE) ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova şi a populaţiei sale. Suntem categoric împotriva faptului că Transnistria nu este invitată să participe la negocierile" dintre Chişinău şi Bruxelles, a afirmat Rogozin. El a mai subliniat că „Transnistria se află sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere”.

Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) nu a confirmat, dar nici nu a infirmat dacă România nu a permis aeronavei vicepremierului rus Dimitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian românesc. Contactat telefonic, directorul general al AACR, Armand Petrescu, a refuzat să comenteze informaţia. 

Vicepremierul a acuzat probleme cu transportul şi joi, la venirea în regiunea separatistă moldoveană, unde a asistat la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anunţat, tot pe Twitter, că avionului său, care se îndrepta către Chişinău, capitala Republicii Moldova, nu i s-a permis să traverseze spaţiul aerian al Ucrainei şi că a fost nevoit să ocolească prin Bulgaria şi România.


Dmitri Rogozin, pe aeroportul Domodedovo, sâmbătă după-masă FOTO facebook.com/dmitry.rogozin

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite