Discuţiile despre un nou „7 aprilie“ aprind spiritele la Chişinău

Cu două zile înainte de alegerile parlamentare programate duminică în Republica Moldova, discuţiile despre posibila repetare a protestelor din 7 aprilie 2009 încing spiritele la Chişinău. Scenariile se fac după ce, în urmă cu câteva luni, premierul rus Vladimir Putin compara situaţia politică „instabilă" din Republica Moldova cu cea din Kirghistan. Aici, pe 7 aprilie 2010, la un an după evenimentele de la Chişinău, s-au înreg

Ştiri pe aceeaşi temă

Recent, săptămânalul tineretului comunist „Puls" a publicat un editorial în care se afirmă că „există anumite semne cum că liberal-democraţii, nefiind siguri de victorie, se pregătesc să repete evenimentele din 7 aprilie 2009". Ulterior, ziarul pro-comunist „Moldova Suverană" a vorbit despre iminente dezordini în masă pe care le-ar pune la cale partidele din coaliţia de guvernare. Şi pe site-ul comunist www.grenada.md apare un alt articol, în care se afirmă că „la întâlnirile electorale agitatorii partidelor de dreapta ameninţă cetăţenii cu repetarea violenţelor din 7 aprilie în cazul victoriei comuniştilor la alegeri".

„Specialişti" georgieni, pregătiţi de proteste

Totodată, ziarul de limbă rusă de la Chişinău „Moldavskie vedomosti" publică miercuri un articol în care afirmă că în Moldova, de mai bine de o lună, activează un grup de specialişti în tehnologii electorale din Georgia „care elaborează scenariul pentru organizarea dezordinilor în masă în cazul în care la alegeri vor câştiga partidele orientate spre colaborarea cu Rusia". Anterior, oficiosul guvernamental de la Moscova „Rosiiskaia gazeta" a scris că în Moldova ar putea fi aplicat scenariul georgian de la alegerile repetate ale lui Saakaşvili, „când cu acordul tacit al observatorilor europeni şi americani au fost reprimate cu brutalitate protestele opoziţiei şi au fost închise instituţiile media de opoziţie".

„Provocare KGB-istă, cu bătaie lungă"

Pe de altă parte, portalul www.hotnews.md publica recent un articol în care, citând surse anonime din mediul de afaceri, presupune că PCRM ar putea destabiliza situația economică și socială în prag de scrutin, pentru a compromite partidele de la guvernare. Iar editorialistul Constantin Tănase de la Cotidianul „Timpul", referindu-se la supoziţiile din presa comunistă, a atenţionat liderii alianţei de guvernare să nu lase fără atenţie „această provocare kaghebistă, cu bătaie lungă". „Ceea ce trebuie noi să deducem e că, dacă comuniştii pierd alegerile, ne putem aştepta să organizeze iar tulburări şi dezordini în masă, ca să le pună apoi în cârca Alianţei. Adică exact cum au procedat anul trecut", scrie Tănase.

Avertismente „legionarilor români"

Spiritele s-au încins după pretinsa „răpire şi torturare" a ex-şefului Securităţii Artur Reşetnicov, nepotul liderului comuniştilor Vladimir Voronin. PCRM a dat vina pe actuala guvernare, care ar fi incapabilă să asigure securitatea cetăţenilor. Totodată, în presa pro-comunistă, printre care portalul „Omega", au apărut informaţii cum că reprezentanţii a cel puţin şase organizaţii „extremiste radicale de dreapta" din stânga Prutului, vor veni la Chişinău, în perioada 28-30 noiembrie, sub pretextul sărbătorii Zilei României, la 1 decembrie, dar că scopul lor ar fi destabilizarea situaţiei post-electorale. La rampă au ieşit, într-o conferinţă de presă, şi reprezentanţii a „peste 35 de organizaţii neguvernamentale moldovene " (după cum s-au prezentat), avertizând că totul ar putea degenera într-un „război civil". Astăzi, avertismente la adresa „legionarilor români" a lansat şi aşa-numitul „Congres al popoarelor Moldovei", o asociaţie cvasi-cunoscută la Chişinău.

Puterea şi opoziţia se acuză reciproc

Şi lideri PCRM, şi reprezentanţii AIE infirmă orice implicare a formaţiunilor lor în scenarii post-electorale cu dezordini în masă. Comuniştii au declarat că nu este decât o intenţie a oponenţilor de a discredita formaţiunea, în timp de liderii AIE vorbesc de o provocare electorală pusă la cale de comunişti. Astăzi, într-o conferinţă de presă, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a menţionat că, în calitate de şef al statului, nu are informaţii care ar confirma că cineva pregăteşte tulburări în masă după alegeri. „Comuniştii cred că ei câştigă alegerile şi noi vom lua puterea cu forţa. Sunt nişte speculaţii. Degeaba încearcă ei să lanseze zvonuri. Noi nu avem de gând să folosim forţa. Cetăţenii au dreptul să se întrunească paşnic", a mai spus preşedintele interimar.

Subiect la zi şi în Duma de Stat

Analistul moldovean Petru Bogatu susţine că insinuările din presa comunistă nu sunt întâmplătoare. „Mijloacele de propagandă ale Partidului Comuniştilor sunt coordonate riguros de staff-ul acestui partid", a declarat Bogatu pentru „Adevărul". Acesta susţine că „se vede mâna Moscovei, mai exact implicarea serviciilor de spionaj ruseşti". Făcând trimitere la discursul rostit în Duma de Stat de către un deputat al Partidului Comunist din Rusia, Petru Bogatu a menţionat că acesta „a încercat să incite spiritele într-un stil KGB-ist, inducând ideea că evoluţiile politice din Republica Moldova ar degrada periculos". În același context, editorialistul aduce aminte de declarațiile făcute recent de Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, care a spus că, fără trupele ruse, la Nistru ar reizbucni conflictul militar. „Să ne amintim, de asemenea, că, acum câteva luni, prim-ministrul Rusiei ne ameninţa, indirect, cu evenimentele din Kirghistan. Nu-i exclus ca Putin să ne pregătească un Kirghistan sângeros după 28 noiembrie. Moscova nu se va împăca uşor cu o victorie a forţelor democratice şi prooccidentale", a mai declarat Bogatu.

Sunt „fumigene propagandistice"

Analistul Vitalie Ciobanu admite că „ar putea exista scenarii cu petarde, fălci mutate din loc, tineri arestaţi şi încarceraţi". El crede totuşi că probabilitatea este mică, deoarece „nu există forţe suficient de puternice și motivate pentru revolte post-electorale, care să încerce și să reușească provocarea unui haos similar celui de acum un an și jumătate". Potrivit lui Vitalie Ciobanu, discuţiile care acreditează ideea că AIE ar putea provoca acțiuni violente sunt nişte „fumigene propagandistice, menite să stârnească un climat de panică în societate". Analistul crede că nici actuala guvernare, dar nici comuniştii nu ar avea de câştigat în urma unor astfel de acţiuni. „Mai degrabă ne putem aştepta la provocări din partea unor grupuscule marginale".

Revenirea comuniştilor, un pericol
Pe de altă parte, analistul politic Anatol Ţăranu susţine că „un nou „7 aprilie" ar putea fi posibil dacă la guvernare ar reveni Partidul Comuniştilor. Acesta a exclus însă că astfel de manifestări ar putea avea loc imediat după alegeri, „pentru că în societate trebuie să se acumuleze un anumit grad de insatisfacţie şi tensiune, or, într-un an de guvernare democratică spiritele s-au calmat". Zvonurile despre un nou „7 aprilie" sunt mai degrabă un bluf sau au fost iniţiate de cei care încearcă să testeze starea de spirit a societăţii", spune Anatol Ţăranu.

„Revoluţia din Octombrie" se exclude
Şi comentatorul de limbă rusă Vitalie Andrievschi e de părere că acţiuni de stradă ar putea avea loc - fie organizate de simpatizanţii AIE, fie de cei ai PCRM, dar că este puţin probabil să se repete violenţele din aprilie 2009. „Susţinătorii AIE ar putea ieşi în stradă dacă se va constata că PCRM ia mai mult de 50% la sută din voturi, sub pretextul că s-ar fi admis falsificări în unele regiuni şi că democraţia e în pericol. Nu exclud că şi PCRM ar putea scoate lumea în stradă, reclamând falsificarea alegerilor, dar numai la acţiuni paşnice. Comuniştii de astăzi nu mai sunt bolşevicii de ieri, iar „revoluţia din Octombrie" nu se poate repeta în secolul XXI", a menţionat Vitalie Andrievski. El admite că ar putea exista şi provocări alimentate din exterior.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările