Directorul SIS va fi numit de şeful statului şi confirmat de Parlament

Directorul SIS va fi numit de şeful statului şi confirmat de Parlament

FOTO IPN

Directorul Serviciului Informaţii şi Securitate va fi numit de şeful statului şi confirmat de Parlament. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de majoritatea parlamentară, în cadrul şedinţei de marţi, 18 iunie, transmite IPN.

Preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco, a menţionat că proiectul vizează modificarea procedurii de numire şi demisie a şefului SIS. „Astfel, la nivel de propunere a candidaturii va trebui să participe preşedintele, iar la nivel de decizie finală – să participe Parlamentul”.

Deputatul democrat Alexandru Jizdan a declarat că fracţiunea PDM nu susţine acest proiect. Potrivit lui, iniţiativa este o tentativă de transformare a SIS-ului într-o filială a Serviciului de Securitate străin.

Deputatul PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a declarat că, odată cu votarea acestui proiect, instituţia va putea fi scoasă definitiv de sub controlul unui partid, „care a transformat-o într-un instrument de filaj”, iar Parlamentul va putea asigura un echilibru şi un control mai riguros. El mai spune că astfel SIS-ul va fi o structură care va sta la straja securităţii naţionale şi va împiedica uzurparea puterii din exterior.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: