Directorul serviciului de informaţii naţionale numit de Trump, acuzat că fost plătit de Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul director al Serviciului Naţional de Informaţii din Statele Unite, Richard Grenell, recent numit în funcţie de preşedintele Donald Trump, ar fi acordat consultanţă pentru Vlad Plahotniuc, fostul lider democrat care a fugit din Republica Moldova şi a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile de la Chişinău.

Richard Grenell nu a făcut public faptul că ar fi încasat bani din partea politicianului moldovean acuzat de corupţie, scrie Pro Publica, citat de G4media.ro.

În 2016, Grenell ar fi scris câteva articole în apărarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotnic, dar nu a făcut public faptul că a fost plătit pentru asta, după cum rezultă din documente şi mărturii. Grenell nu s-ar fi înregistrat nici în Foreign Agents Registration Act (FARA), care obligă cetăţenii americani care lucreză pentru politicieni străini să raporteze acest lucru.

FARA este legea pe baza căreia fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort şi Rick Gates au fost acuzaţi că au încălcat-o. (Manafort se află în proces, Gates a pledat vinovat).

Pro Publica mai notează că nu este clar dacă articolele erau parte a contractului de consultanţă dintre Grenell şi Plahotniuc, dar notează că munca neplătită ar fi necesitat să fie raportată conform legii FARA, dacă a fost comandata sau de ea a beneficiat un politician străin.

Amintim că deputatul democrat Andrian Candu a confirmat că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc şi familia acestuia se află pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, în pofida deciziei Departamentului de Stat de la Washington prin care lui Vlad Plahotniuc şi familiei sale i-a fost interzisă intrarea în SUA, dar şi posibilitatea de a prelungi viza.

Vlad Plahotniuc şi membrii familiei sale au interdicţie de intrare în Statele Unite, conform unui anunţ al Departamentului de Stat american. Decizia este determinată de implicarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc în acte de corupţie semnificative.

Vlad Plahotniuc a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă nu s-a grăbit să dea curs solicitării Chişinăului şi a anunţat că cererea de dare în căutare pe cazul lui Plahotniuc este în examinare.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova imediat ce democraţii au plecat de la guvernare. Atunci, Plahotniuc a confirmat că nu se mai află în Republica Moldova. Politicianul a dat de înţeles că viaţa sa ar fi în pericol dacă s-ar afla la Chişinău. El a spus că are nevoie de o pauză, inclusiv pentru a-şi proteja familia, şi că va reveni în ţară odată ce va fi în siguranţă. În spaţiul public de la Chişinău s-a vehiculat că Plahotniuc s-ar afla în SUA.

Unii politicieni de la Chişinău au declarat că Vlad Plahotniuc se află în Miami, SUA, unde ar fi solicitat azil politic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite