Directorul Centrului Naţional Anticorupţie a fost demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruslan Flocea
Ruslan Flocea

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Ruslan Flocea, a fost demis de Parlament. Aceasta, după ce în plen a fost prezentat Raportul de evaluare a activităţii CNA pentru perioada ianuarie 2016 - septembrie 2021, transmite IPN.

Ruslan Flocea nu s-a prezentat în faţa deputaţilor, menţionând mai devreme că audierile reprezintă sunt un exerciţiu formal, din moment ce decizia de a-l demite a fost deja luată, „lucru confirmat de declaraţiile publice ale celor de la PAS”.

Deputata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Olesea Stamate, care este unul  dintre autorii proiectului, a declarat în plenul Parlamentului că activitatea CNA în perioada anilor 2016-2021 a fost nesatisfăcătoare în prevenirea corupţiei. CNA nu a fost independent în activitatea sa, iar conducerea Centrului din această perioadă nu a organizat şi nu a asigurat aplicarea legislaţiei anticorupţie într-o manieră eficientă. „Indicatorii de rezultat denotă existenţa unui management defectuos, lipsa controlului efectiv în privinţa CNA, precum şi practici instituţionale ce afectează imaginea instituţiei”, a notat Olesea Stamate.

Parlamentara a menţionat că CNA a prezentat publicului rapoartele anuale de activitate pentru anii 2016-2020 indicând date ce nu corespund realităţii despre procesele penale examinate şi soluţionate, despre activitatea contravenţională de competenţa sa etc., fapt care ar conduce la impact negativ asupra imaginii şi încrederii.

Pe lângă revocarea din funcţie a directorului CNA, proiectul propune ca Ministerului Justiţiei să i se solicite iniţierea procedurilor necesare pentru restructurarea şi reformarea CNA, inclusiv a Procuraturii Anticorupţie. Totodată, Procuratura Generală urmează să fie sesizată să examineze oportunitatea iniţierii unui control al activităţii Procuraturii Anticorupţie pe cauzele de corupţie şi cele conexe, pe cauzele de investigare a schemelor de corupţie, de rezonanţă socială sporită, inclusiv pe care urmărirea penală se desfăşoară perioade îndelungate.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vasile Bolea, a declarat că, pe parcursul ultimilor o sută de zile, guvernarea tot face evaluarea instituţiilor, iar scopul este să le acapareze. Potrivit lui, acesta este un mecanism pentru a „pune nota doi”, a elibera din funcţie, iar apoi a numi în funcţii de conducere „neamurile, cumătrii, verişoarele”.

Un alte deputat BCS, Vlad Batrîncea, a spus că în 2019 a avut loc un concurs, iar Ruslan Flocea a acumulat cel mai mare punctaj, fiind desemnat câştigător. „Atunci când omul este numit în baza unui concurs, este cât de cât democratic. Şi aici pot fi lacune, dar acest lucru este acceptat de lumea civilizată. Atunci când un şef al CNA numit de dumneavoastră, înaintat de 20 de deputaţi, va fi în funcţie, cum CMA vor verifica Parlamentul şi deputaţii, cum vor lupta cu corupţia din Parlament, dacă acest CNA este înaintat şi numit de Parlament?”, a întrebat retoric deputatul socialist.

Pentru demisia lui Ruslan Flocea au votat 56 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate. Deputaţii comunişti şi socialişti au votat împotrivă, iar deputaţii Partidului politic Şor nu au votat.

Ruslan Flocea a fost numit de Parlament în funcţia de director al CNA în iulie 2019. Până atunci, a deţinut funcţia de secretar general al Aparatului preşedintelui.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite