Dionis Cenuşă: UE şi SUA au un interes mic de a media o coaliţie post-electorală dintre PAS şi PDM în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile parlamentare vor domina agenda publică a ţării pe parcursul lui 2018, influenţând enorm comportamentul elitelor, indiferent de orientarea lor geopolitică, scrie analistul politic Dionis Cenuşa într-un articol de analiză dedicat prognozelor pentru anul 2018, semnat pentru Agenţia IPN.

Dionis Cenuşa aminteşte că toate sondajele realizate pe parcursul lui 2017 indică asupra faptului că Partidul Socialiştilor va câştiga alegerile parlamentare din 2018, dar fără a putea guverna de unul singur.

Referindu-se la sondaje, politologul scrie că acestea mai confirmă că forţele proeuropene pot acumula un număr de voturi suficient pentru a guverna, iar pentru a juca un rol cât mai important în negocierile post-electorale, Democraţii ţintesc între 15-20 mandate, scrutinul mixt urmând să le faciliteze atingerea acestei ţinte.

În acest fel, Democraţii împreună cu blocul PAS şi Platforma DA ar putea însuma între 35-45% din voturi. Deocamdată, Maia Sandu, la fel ca şi Andrei Năstase, au respins orice probabilitate de coalizare cu PDM, scrie expertul politic.

El opinează că interesul europenilor şi americanilor de a media o coaliţie de guvernare proeuropeană cu participarea PDM este foarte mic, dar victoria Socialiştilor ar putea schimba atitudinea, subliniind că Democraţii ar miza în acest sens pe SUA. 

O condiţie-cheie pentru a examina o asemenea perspectivă ar putea fi separarea definitivă a PDM de Vladimir Plahotniuc, lucru pe care ultimul nu-l poate accepta, deoarece are nevoie de garanţii de imunitate.

Un asemenea scenariu ar fi inacceptabil pentru PAS şi Platforma DA, care îşi datorează baza electorală în principal electoratului şi retoricii anti-corupţie-oligarhie-Plahotniuc, precizează analistul.

El consideră că soarta coaliţiei de guvernare post-electorale va depinde de numărul formaţiunilor politice care vor accede în Parlament şi dacă pe lângă Socialişti vor intra alte forţe cu inclinaţie prorusă – Partidului Nostru sau PCRM.

O coaliţie dintre PSRM şi PDM este cel mai puţin probabilă, dar nu poate fi exclusă cu condiţia că PSRM trădează unele angajamente faţă de Rusia, iar PDM se vede ameninţat de perspectiva alegerilor anticipate, concluzionează Dionis Cenuşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite