Dionis Cenuşă: Rusia vede beneficii în manifestările unioniste din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul Moldovei şi a unionismului care arată semne de consolidare, Rusia nu are o poziţie pronunţată, scrie analistul politic Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

În primul rând, subliniază Dionis Cenuşă, unionismul este folosit ca sperietoare pentru ca forţele proruse să mobilizeze electoratul în cadrul alegerilor parlamentare, posibile în decembrie 2018.

În al doilea rând, ca urmare a intensificării unionismului, preşedintele Igor Dodon şi alţi politicieni filoruşi vor primi argumente noi pentru a readuce în discuţie federalizarea ţării, adaugă expertul.

Nu în ultimul rând, politologul invocă faptul că, prin tolerarea unionismului, Rusia facilitează viitoare animozităţi în relaţia Ucrainei cu România, deja tensionată ca urmare a adoptării în 2017, a legislaţiei lingvistice care diminuează ponderea studiilor în limbile materne ale minorităţilor etnice, inclusiv a românilor.

Potrivit politologului, atât timp cât mişcarea unionistă pledează ferm pentru realizarea unirii cu România, regiunile dominate de grupurile filoruse îşi rezervă dreptul să apeleze la Rusia, dacă Moldova dispare ca entitate statală.

El aminteşte despre faptul că în primele luni ai anului 2018, peste 30 de localităţi din ţară au semnat declaraţii de unire simbolică cu România, prin care se celebrează centenarul unirii principatelor româneşti, realizată un secol în urmă.

Chiar dacă este deocamdată simbolic, acest gest mobilizează forţele politice proruse din Moldova, care invocă necesitatea unui dialog strategic cu Rusia pentru a salva statalitatea moldovenească, concluzionează Dionis Cenuşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite