Dionis Cenuşă: PDM l-ar prefera pe Ion Ceban în fruntea Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democraţii nu au un niciun candidat favorabil în al doilea tur, după ce Silvia Radu a rămas în afara competiţiei electorale, scrie expertul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

El reaminteşte că democraţii au refuzat să susţină public vreun candidat pentru turul doi, chiar dacă în primul tur susţineau activ ideea înaintării unui candidat unic al forţelor proeuropene.

Din punct de vedere tactic, scrie politologului, oricare din cele două candidaturi poate fi valorificată de către Democraţi.

Preluarea primăriei de către socialişti, în opinia lui Dionis Cenuşa, va stimula retorica geopolitică pentru alegerile parlamentare din 2018. În condiţiile unui electorat isterizat din cauza expansiunii politice a forţelor pro-ruse, democraţii ar putea să atragă mai uşor votanţii pro-europeni indecişi, dar şi să dilueze critica opoziţiei extra-parlamentare, opinează politologul.

Totodată, accentuează Dionis Cenuşa, victoria lui Ceban poate deveni un argument util în tentativele guvernării de a îmblânzi poziţia dură a instituţiilor europene şi de a promova ideea necesităţii unei coaliţii a forţelor pro-europene pentru salvarea vectorului european.

Dacă funcţia de primar al Chişinăului îi revine lui Andrei Năstase, atunci democraţii ar putea la fel beneficia.

În primul rând, în acest fel, unul dintre liderii opoziţiei extra-parlamentare va fi absorbit de problemele Capitalei, care vor necesita atenţia şi eforturile cumulate ale partidului şi a surselor media care îl susţin pe liderul Platformei DA, subliniază Dionis Cenuşa.

În al doilea rând, el anticipează că, dacă Năstase nu se va descurca cu afacerile Capitalei, atunci acesta va deveni ţinta criticilor şi o eventuală sursă de dezamăgire a electoratului în capacităţile opoziţiei, înainte de alegerile parlamentare de la finele lui 2018.

Nu în ultimul rând, politologul nu exclude că aflarea lui Năstase în funcţia de primar ar putea fi folosită pentru a încuraja demersul Democraţilor privind necesitatea unei cooperări între forţele pro-europene.

Deşi ambele scenarii ar putea fi exploatate de către democraţi, scrie Dionis Cenuşa, deocamdată, presa afiliată cu această formaţiune preferă să îl prezinte pe Andrei Năstase într-o lumină negativă. Acest lucru scoate la iveală un interes mai mare al PDM de a-i avea pe socialişti în fruntea Capitalei decât pe Andrei Năstase, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite