Dionis Cenuşă: PDM caută timp pentru a-şi restructura reţelele de clientelism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad PLahotniuc

Calculele post-criză politică a Democraţilor ar rezulta din faptul că noua guvernarea se află la o intersecţie fragilă de circumstanţe, scrie politologul Dionis Cenuşă într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Politologul scrie că printre aşteptările Democraţilor se numără, in primul rând, faptul că noul executiv are în faţa sa o agendă încărcată de probleme socio-economice, care va necesita practic toată energia şi atenţia disponibilă. Viteza cu care vor fi corectate şi relansate reformele va determina capacitatea Moldovei de a reobţine accesul la asistenţa europeană, punctează Dionis Cenuşă.

Potrivit lui, cea de-a doua circumstanţă delicată pe care trebuie să o depăşească noua guvernare este convieţuirea politică în legislativul moldovenesc, unde majoritatea PSRM şi ACUM nu şi-a pierdut caracterul artificial şi este vulnerabilă atât timp cât îi lipseşte un mecanism autentic şi funcţional de coordonare eficientă (secretariat pentru coaliţia de guvernare).

Al treilea aspect important menţionat de către Dionis Cenuşă ţine de liberalizarea procesului electoral pe care o promovează PSRM-ACUM şi ale căror consecinţe sunt imprevizibile. Socialiştii vor trebui să-l înfrunte în curând pe Renato Usatîi, a cărui revenire în politică deja se proliferează.

Politologul consideră ca vidul care se va forma după demonopolizarea puterii politice va duce la revizuirea scenei politice şi generarea unei competiţii pentru viitoarele alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale.

Totodată, noile condiţii politice şi dispariţia inamicul comun ar putea diminua consensul din interiorul ACUM, prognozează Dionis Cenuşă.

Un asemenea context politic incert oferă Democraţilor timp pentru a-şi restructura reţelele de clientelism, fără a renunţa definitiv la prezenţa activă în politicul moldovenesc şi influenţarea acestuia, opinează politologul.

Democraţii ar putea avea intenţia de a destabiliza coaliţia ACUM-PSRM, inclusiv cu iniţiative precum moţiune de cenzură contra preşedintelui Igor Dodon, acuzabil de promovarea intereselor ruseşti, concluzionează Dionis Cenuşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite