Dionis Cenuşa: PAS şi Platforma DA se vor afla într-o dilemă din cauza referendumului privind integrare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Vulnerabilizată suplimentar de refuzarea revizuirii Constituţiei, opoziţia parlamentară nu are şanse reale de a rămâne în politica mare după scrutinul din februarie 2019. Spre deosebire de aceasta, opoziţia extra-parlamentară poate folosi disperarea guvernării şi slăbiciunea PLDM şi PL, pentru a se consolida, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol analitic pentru IPN.

Dilema principală în faţa căreia se vor afla PAS şi Platforma DA în viitoarele luni este cum să abordeze ideea revizuirii Constituţiei, în mod pozitiv, negativ sau neutru, comentează politologul.

În viziunea lui, varianta pozitivă ar însemna că ambele partide se poziţionează favorabil faţă de referendum, dar în mod explicit se detaşează de orice viitoare cooperare cu Democraţii lui Vladimir Plahotniuc. Nici PAS şi nici Platforma DA nu au putut condiţiona modificarea Constituţiei cu introducerea limbii române, explică Dionis Cenuşa. Aceste formaţiuni sunt dezinteresate să-şi asume agenda unionistă în prezent, pentru care luptă atât PLDM cât şi PL, reaminteşte politologul. Dar Maia Sandu şi Andrei Năstase pot elabora alte condiţii care să le ofere timp şi teren de manevră dacă Curtea Constituţională aprobă combinarea alegerilor parlamentare cu referendumul constituţional, sugerează politologul.

În cazul variantei negative, scrie Dionis Cenuşa, în sincronizare cu PLDM, cele două partide extra-parlamentare se împotrivesc să acorde orice sprijin eventualului referendum. Pentru acest scenariu, cele două formaţiuni trebuie să calculeze cu precizie dacă o retorică negativistă sau chemarea la boicot nu va lovi în propriul electorat, favorizând şi mai mult Democraţii împreună cu Socialiştii, avertizează politologul.

El nu exclude că, forţele din opoziţie pot la fel adopta o abordare neutră, dar aceasta va însemna că PDM va putea manipula contextul socio-politic fără a înfrunta careva rezistenţă din partea opoziţiei reale. Evident, opoziţia deţine multiple dosare pe care le poate utiliza pentru a critica politica guvernării, dar aceasta va înlocui absenţa din discuţiile publice despre necesitatea de a include sau nu vectorul european în Constituţie, conchide politologul.

În consecinţă, Democraţii şi Socialiştii vor fi practic unicele forţe antrenate în dezbateri geopolitice, care conţin o eficacitate înaltă în eforturile de a influenţa comportamentul electoral al moldovenilor, concluzionează Dionis Cenuşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite