Dionis Cenuşă: Nu cred că Igor Dodon poate să fraudeze alegerile cum a făcut-o Lukaşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politologul Dionis Cenuşa consideră că Republica Moldova se deosebeşte de Belarus prin faptul că este republică parlamentară, iar preşedintele nu are atât de multe atribuţii. „Interesul mare faţă de alegerile prezidenţiale din Moldova se explică prin faptul că urmează a fi declanşate alegeri parlamentare anticipate.

Prin urmare, alegerile prezidenţiale reprezintă o pregătire campania electorală pentru viitoarele alegeri parlamentare anticipate”. Declaraţiile au fost făcute de la dezbaterile publice: „Situaţia din Belarus: influenţe reciproce cu lumea”, organizate de Agenţia de presă IPN.

„Nu cred că preşedintele Igor Dodon poate să fraudeze alegerile în măsura în care o poate face şi a făcut-o Alexandr Lukaşenko, cel care controlează verticala puterii şi care decide. Din câte cunosc personal, ultimul a solicitat centrelor pentru colectarea voturilor, CEC-ului Belarus să manipuleze cifrele. A fost ordin direct de la administraţia preşedintelui de a falsifica alegerile. Aşa ceva nu se poate întâmpla în Republica Moldova, deoarece CEC-ul este supervizat de opoziţie, există o proporţionalitate de reprezentare, există interes din partea comunităţii internaţionale, OSCE-ului, Consulului Europei de a monitoriza alegerile în Moldova. Sunt prea multe mize pentru a face jocuri similare ca în Belarus”. Politologul mai spune că ar putea fi observate anumite intenţii de a transporta votanţi din regiunea transnistreană, dar nu prin ordin direct de la administraţia preşedintelui.

În altă ordine de idei, Dionis Cenuşa este de părere că progresele democratice vor avea loc în Belarus, oricât de mult un sistem autoritar va încerca să închidă circulaţia elitelor sau transferul democratic de putere între partidele politice: „Oricum, apare momentul de criză când poporul suveran cere respectarea drepturilor sale. Niciun regim autoritar nu se poate simţi confortabil atât timp cât nu permite liberalizarea, fie la nivel de societate, fie la nivel politic sau în domeniul economic. Trăim într-o lume interdependentă şi liberalizarea este un proces inevitabil, da, dar, în acelaşi timp, putem să-l influenţăm ca să vizeze interesul public”, a spus el.

Potrivit lui Dionis Cenuşa, chiar şi Belarusul, considerat cel mai stabil regim autoritar, a dat semne de slăbiciune. „Acolo există capacitatea opoziţiei, gândirii libere în interiorul Belarusului care a provocat oamenii să iasă la proteste, muncitorii să iasă la grevă, chiar dacă au avut riscul de a pierde locul de muncă, liceenii să iasă la protest în semn de solidaritate”. În opinia sa, Lukaşenko nu poate opri aceste procese.

„Lecţiile Belarusului ar trebui să fie învăţate bine de regimul de la Kremlin mai mult decât Republica Moldova sau alte state post-sovietice, unde, totuşi, democraţia are o experienţă şi cetăţenii pot să opereze cu votul, au votat liber şi sunt intenţionaţi să schimbe procesele din ţările lor prin metode paşnice. Belaruşii ne-au dat o lecţie că protestele care pot schimba lucruri, că pot avea loc fără a folosi violenţa”, a mai spus Dionis Cenuşa.

Dezbaterile publice „ Situaţia din Belarus: influenţe reciproce cu lumea”, sunt ediţia a 151-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite