Dionis Cenuşă: Noul mecanism de suspendare a vizelor al UE este util pentru a ţinti corupţia din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Tempourile migraţiei ilegale cu participarea moldovenilor sau existenţa unei cereri pentru azil în UE confirmă că Moldova este departe de a fi un stat stabil şi atractiv pentru proprii cetăţeni, scrie analistul politic Dionis Cenuşa într-un articol analitic pentru Agenţia IPN.

Dar perpetuarea fenomenelor negative, care implică moldoveni, este insuficientă pentru ca UE să invoce mecanismul de suspendarea a vizelor, constată politologul.

El menţionează că introducerea unui mecanism nou de monitorizare şi raportare pentru ţările beneficiare de liberalizarea vizelor a apărut ca reacţie la criza migranţilor ilegali şi solicitanţilor de azil din 2015.

Deşi valul migraţiei iregulare a folosit preponderent Balcanii de Vest ca zonă de tranzit spre UE, mecanismul de suspendare a vizelor, revizuit în 2016-2017, încorporează şi ţări din Parteneriatul Estic, exonerate la fel de regimul de vize Schengen  – Moldova, Ucraina şi Georgia, observă Dionis Cenuşă.

Pe lângă extinderea temeiurilor pentru suspendarea vizelor, partea europeană a simplificat condiţiile pentru re-introducerea controalelor în interiorul UE. Reajustarea zonei Schengen la noile realităţi este o iniţiativă care ţinteşte probleme majore de securitate internă a statelor europene, confruntate cu provocările migraţiei ilegale, dar şi cu riscurile de terorism şi alte insecurităţi conexe, explică expertul.

În opinia lui, mecanismul de suspendare a vizelor este gândit nu atât pentru a măsura progresul sau a sancţiona ţările restante, cât pentru a crea un cadru permanent de supraveghere ce ar spori sustenabilitatea reformelor critice pentru statul de drept.

Politologul consideră că noul mecanism reprezintă pentru Moldova, dar şi pentru Ucraina şi Georgia, un instrument complementar la Agenda de Asociere, axată pe implementarea Acordului de Asociere cu UE, revizuită o dată la doi ani.

Este un cadru complementar ce ţinteşte corupţia, accentuează Dionis Cenuşa.

Chiar dacă se suprapune pe alocuri cu Agenda de Asociere, mecanismul de suspendare a vizelor vizează domenii mai restrânse, iar focusarea majoră în cazul Moldovei, Georgiei şi Ucrainei este pe promovarea politicilor anti-corupţie şi de contracararea crimei organizate, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite